back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πράσινο φως για το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

Διαβάστε επίσης

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολίων αποφάσισε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από την ηλικία των 18 έως και την ηλικία των 64 ετών.

Σήμερα, εξήγησε, έχουν προδημοσιευτεί τρεις μελέτες για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ηλικιωμένα άτομα, τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί σε προγενέστερες έρευνες.

Η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και βάσει αυτής διαπιστώθηκε ότι με μία και μόνο δόση του εμβολίου και σε διάστημα από 28-35 ημέρες, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου, όπου ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώθηκαν κατά 80% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Με τα νέα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τη σύστασή της και πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες, και στους άνω των 65 ετών.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του δήλωσε ότι σήμερα έχουν εμβολιαστεί έως νωρίς το απόγευμα 30.000 άνθρωποι, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 1.120.000 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 373.000 πολίτες έχουν κάνει και τις 2 δόσεις, ενώ η εμβολιακή κάλυψη ανέρχεται σε 7,12%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι προσεχώς και εντός Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς επίσης και για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 ετών.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις των εμβολίων, οι ηλικιακές ομάδες θα έχουν εμβολιαστεί έως τις αρχές Μαΐου.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα