back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι πρώτοι οικίσκοι σήμερα στην Λάρισα για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων – Μη κατοικήσιμα 1.343 σπίτια

Διαβάστε επίσης

Σήμερα αναμένονται οι πρώτοι οικίσκοι στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Π.Ε Λάρισας, ώστε να στεγαστούν οι σεισμόπληκτοι, των οποίων τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω ζημιών.

Σε Δαμάσι Τυρνάβου και Μεσοχώρι διαμορφώνονται συγκεκριμένες εκτάσεις γης, ενώ προχωράει και η διαδικασία κατασκευής υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και ηλεκτροδότησης των εκτάσεων αυτών όπου θα εγκατασταθούν οι οικίσκοι. Οταν ολοκληρωθούν οι προεργασίες από τους δήμους θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 100 οικίσκοι και τροχόσπιτα για την φιλοξενία των ανθρώπων που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται σε σκηνές.

Παράλληλα, στη περιοχή Βλαχογιάννι της Ελασσόνας θα υπάρχει μεγάλη σκηνή 400 τ.μ. που θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 70 ατόμων, θερμαινόμενη και με παροχές ρεύματος, ενώ και στην πλατεία του Μεσοχωρίου θα υπάρχει και μια σκηνή 200 τ.μ. στην οποία θα μπορούν να μείνουν προσωρινά οι κάτοικοι της περιοχής που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές.

Συνεχίζεται, επίσης, η τροφοδοσία των κατοίκων από τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ενώ παράλληλα αρκετές εθελοντικές ομάδες επιχειρούν στις περιοχές, βοηθώντας τους κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Επίσης, με απόφαση της 5ης ΥΠΕ λειτουργεί από χθες Δευτέρα και ένα έκτακτο ιατρείο σε οικίσκο στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου διαθέτει καρδιογράφο και λοιπό εξοπλισμό για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους ελέγχους στα σπίτια, οι οποίο συνεχίζονται, έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 1.343 σπίτια από τα 2.730 που έχουν υποβληθεί σε πρωτοβάθμιο έλεγχο από τα συνεργεία των 130 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 50, από τις 100 αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ σε 151 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση.

Ξεκίνησαν χθες οι αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 11 τοπικές κοινότητες του Δήμου Ελασσόνας, που έχουν διαπιστωμένες ζημίες σε κατοικίες από το σεισμό της 3ης και 4ης Μαρτίου.Ήδη από την πρώτη ημέρα της υποβολής έχουν κατατεθεί 168 αιτήσεις κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων στήριξης υποστηρίζεται από τους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου Ελασσόνας, που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία, όπου μπορούν να προσέλθουν οι κάτοικοι, των οποίων η πρώτη κατοικία έχει πληγεί.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει αμέσως μετά, από τριμελή επιτροπή του δήμου που θα προχωρήσει σε αυτοψία στις δηλωθείσες κατοικίες και θα εγκρίνει την αίτηση της ενίσχυσης.

Ο δήμος Λαρισαίων, με απόφαση του γ.γ Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πλήθος μηχανικών από διάφορες υπηρεσίες βρίσκονται αυτές τις ημέρες και στη πόλη της Λάρισας ελέγχοντας υποδομές και σπίτια για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν επιπτώσεις από τη σεισμική δραστηριότητα.

Κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – δημόσια και ιδιωτικά – Ειδικής Αγωγής όπως και οι παιδικοί σταθμοί στην Π.Ε. Λάρισας, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το περασμένο Σάββατο κατέφθασαν τα πρώτα τροχόσπιτα στη περιοχή του Δαμασίου, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία των υποδομών από τους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν και οι μεγαλύτεροι οικίσκοι που αναμένονται.

Παράλληλα συνεχίζεται και ο έλεγχος από του υπ. Υποδομών των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές, στους δήμους Λαρίσης, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται και η τροφοδοσία των περιοχών αυτών με τρόφιμα, αλλά και εμφιαλωμένο νερό, καθώς επίσης και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και κουβερτών, υπνόσακων για την προστασία των κατοίκων, καθώς αναμένεται και επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

Στις περιοχές από την πρώτη στιγμή επιχειρούν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις, που προσφέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους κατοίκους, ενώ συνεχίζεται με ένταση και η διενέργεια rapid test από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλους τους ανθρώπους για τον έλεγχο και την προστασία από τον κορονοϊό.

Επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε την Κυρική ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός,  και  ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς στους οικισμούς των τριών πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα