back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Μίμης Ανδρουλάκης στον Αθήνα 9.84 για την Ημέρα της Γυναίκας

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αθήνα 9.84, αφιέρωσε ολόκληρο το πρόγραμμά του στις γυναίκες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων, την προστασία των δικαιωμάτων τους και για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας.

Στην εκπομπή «Η παλίρροια των αισθήσεων» και στην Έλενα Χατζηιωάννου, φιλοξενήθηκε ο Μίμης Ανδρουλάκης, συγγραφέας και πολιτικός, που μέσα απ’ τα βιβλία του έχει υμνήσει τη γυναίκα.

«Η μάνα μου ήταν μοδίστρα και στις πρόβες οι γυναίκες, καθώς ντύνονταν και ξεντύνονταν δεν υπολόγιζαν την παρουσία ενός 5χρονου που άκουγε μαγεμένο και κατέγραφε στο σκληρό του δίσκο κάθε πληροφορία που άκουγε. Τόσα χρόνια μετά και ακόμα δεν λέει να κοπάσει μέσα μου η περιέργεια για το γυναικείο κόσμο. Συνέχεια δουλεύω για να τον καταλάβω» παραδέχεται.

Για τη γυναικεία ψυχοσύνθεση πιστεύει ότι δεν είναι δεκτική στην κακοήθη περιέργεια απέναντί της και για αυτό αναπτύσσει φοβικά αισθήματα. Ωστόσο, όπως λέει, ξέρει να διακρίνει την προσέγγιση του χαρακτήρα της από αγάπη και τρυφερότητα.
«Η γυναίκα, αποτελεί ένα αίνιγμα, που δια βίου αγωνιζόμαστε να λύσουμε. Ο Φρόιντ, πατέρας της ψυχανάλυσης, έλεγε αμήχανος το απίστευτο, …μη με ρωτάτε γι αυτές. Αν θέλετε κάτι να μάθετε γι αυτές να απευθυνθείτε στους ποιητές ή να περιμένετε την εξέλιξη της νευροφυσιολογίας του ανθρώπινου εγκεφάλου… Σήκωνε δηλαδή ψηλά τα χέρια, φαντάσου…»

Επιχειρώντας μια ψυχαναλυτική προσέγγιση της γυναικείας ιδιοσυστασίας, ο Μίμης Ανδρουλάκης επισημαίνει πως «Γενικά οι άνδρες βαθύτερα στο ασυνείδητό τους, παραδέρνουν φαντασιωτικά και αρχαϊκά, ανάμεσα σε δύο μορφές της γυναίκας. Μεταξύ της καλής μητέρας και τροφού , της Παναγίας και της Μέδουσας, της Μήδειας ή της Σφίγγας, που συγκροτούν μια παραμορφωτική εικόνα, ένα τρομακτικό μητρικό μορφοείδωλο, όπως λέει η Ψυχανάλυση.

Οι άνδρες πρέπει να επεξεργαστούμε συστηματικά αυτές τις δύο εικόνες και να τις υπερβούμε. Επειδή η ακραία εξιδανίκευση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική και ερωτική ζωή, πολύ περισσότερο δε η δαιμονοποίηση». Και συνιστά να τα υπερβούμε όλα αυτά μέσα από την επεξεργασία των εμπειριών μας, ώστε να ξεπεράσουμε τις παραμορφώσεις στις σχέσεις των δύο φύλων.

Kαταλήγοντας, εκφράζει απόλυτη εμπιστοσύνη στις γυναίκες και στους αγώνες τους για εξέλιξη, εκτιμώντας πως «έχουν πολύ μέλλον και στην πολιτική, αρκεί να μην μιμούνται τους άνδρες», όπως επισημαίνει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα