back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Γιώτα Νέγκα στον Αθήνα 9.84 για την Ημέρα της Γυναίκας

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αθήνα 9.84, αφιέρωσε ολόκληρο το πρόγραμμά του στις γυναίκες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων, την προστασία των δικαιωμάτων τους και για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας.

Στην εκπομπή «Σε σταθμούς και σε ηχεία» προσκεκλημένη του Χρήστου Παπαμιχάλη ήταν η Γιώτα Νέγκα, που ανέλαβε προσωρινή πρόεδρος του νεοσύστατου Πανελληνίου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, μέχρι τη διενέργεια εκλογών, για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.

Μιλώντας για το θέμα των αμοιβών τραγουδιστών για τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές, πρώτη κίνηση του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού οργάνου ενόψει και της υπογραφής συλλογικής σύμβασης, η Γιώτα Νέγκα έκανε λόγο για «αυτονόητη κίνηση». Προσθέτοντας πως πολλοί εξεπλάγησαν καθώς αγνοούσαν ότι μέχρι τώρα ίσχυε ακριβώς το αντίθετο.
Όπως επισημαίνει «οι σχετικές κινήσεις είχαν γίνει πριν από τη συμπλήρωση χρόνου από την πρώτη καραντίνα, επειδή θέλαμε να μιλήσουμε για το σήμερα με τις τωρινές ταχύτητες των πραγμάτων και όχι με παλιά δεδομένα.
Η πανδημία έδωσε την αφορμή να ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι μόνο λόγω της οικονομικής ακινησίας και του μηδενικού εισοδήματος των τραγουδιστών. Αλλά και επειδή για το κλάδο αποτελεί θέμα ηθικής τάξης και αξιοπρέπειας.
Στις δεκαετίες 80 με 90 υπήρχε συλλογική σύμβαση, αλλά είχε ατονήσει η συζήτηση για την επαναφορά της, με αποτέλεσμα εμείς να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία.»

Η Γιώτα Νέγκα επιβεβαίωσε τη διαφορά στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών τεχνικών, συνθετών, τραγουδιστών, ακόμα και διευθυντών ορχήστρας, μιλώντας για «μεγαλύτερη ανισορροπία αριθμών» Και επισήμανε τη γυναικεία υποεκπροσώπηση σε υψηλές θέσεις καριέρας

Aναφερόμενη τέλος στο ελληνικό me too, χαρακτήρισε «ευτυχές γεγονός ότι έσπασε ένα κακό σπυρί που ταλαιπωρούσε πολλούς και πολλές στην ελληνική κοινωνία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να έχουν στο εξής θέση ανάμεσά μας ο σεξισμός, η βία, η καταχρηστική άσκηση εξουσίας, η κακοποίηση και η σεξουαλική παρενόχληση πίσω από κλειστές πόρτες.»

Με τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα να ξεπερνούν τα 13.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τα 7 στα 10 θύματα να είναι γυναίκες, η Γιώτα Νέγκα έστειλε μήνυμα για να «σπάσει η σιωπή» παροτρύνοντας τους ανθρώπους να μιλήσουν, είτε κακοποιούνται οι ίδιοι, είτε είναι παρατηρητές σε ανάλογα περιστατικά.

«Γιατί είναι άνθρωποι που έπρεπε να ζούνε το φιλί, όμως φωνάζουν σ’ αγαπώ σε λάθος μάτια…», όπως άλλωστε τραγουδά. .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα