back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

EY ZHN 09-03-2021

Διαβάστε επίσης

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, με συχνότητα που φαίνεται να αυξάνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζεται δε ότι το 25-30% του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από αλλεργίες.

Στο φυστίκι αναγνωρίζουμε σήμερα περισσότερα από 8 διαφορετικά μοριακά αλλεργιογόνα, ενώ ανάλογη κατάσταση ισχύει για το φουντούκι, το καρύδι, αλλά και τους υπόλοιπους γνωστούς ξηρούς καρπούς.

Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά της αλλεργία στη γύρη, π.χ. ρινίτιδα και πονοκέφαλος, όμως η μια αντίδραση μπορεί να αφορά όλο το σώμα και όχι μόνο μερικά όργανα.Οι αλλεργικοί στα φιστίκια ή σε κάποιο άλλο ξηρό καρπό μπορεί να πάθουν αναφυλαξία ακόμα και όταν φιλήσουν ένα άτομο που μόλις έφαγε τον ξηρό καρπό ή όταν φάνε από ένα κουτάλι που απλώς άγγιξε το φιστίκι ή επειδή μύρισαν έντονα την οσμή.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι τα φιστίκια και οι άλλοι ξηροί καρποί είναι κρυμμένα σε διάφορες τροφές και κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα αποφεύγει.

Όταν επηρεάζουν το δέρμα,προκαλούν ερεθισμό, κοκκίνισμα και φαγούρα. Όταν επηρεάζουν το γαστρεντερικό προκαλούν εμετό ή διάρροια. Στους πνεύμονες μπορούν να προκαλέσουν στένωση ή φράξιμο των αεροφόρων οδών και αυτό να είναι μοιραίο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα