back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσωρινά μη κατοικήσιμα 1.400 κτίρια σε Ελασσόνα και Τύρναβο

Διαβάστε επίσης

Συνεχίστηκαν και χθες οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Οι περίπου 130 μηχανικοί κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια (κατοικίες, δημόσια κτήρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) και έως το τέλος της Δευτέρας έχουν διεξαχθεί συνολικά αυτοψίες σε 3.055 κτήρια:

· Από αυτές 2730 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1343 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες

· Επίσης, έχουν ελεγχθεί 84 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 35.

· Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 50 από τις 100 αυτοψίες, ενώ σε 151 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

«Μας ενδιαφέρει η δεύτερη εκτίμησή των μηχανικών για να δούμε ποιά κτίρια είναι οριστικά μη κατοικήσιμα. Ο φόβος κι η ανησυχία μας είναι έντονη, δε θέλουμε καθυστερήσεις για να μη μένουν οι άνθρωποι χωρίς το σπίτι τους» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας. Όπως είπε, είναι περισσότεροι από 300 άνθρωποι από τέσσερα χωριά της περιοχής, που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στους προσωρινούς οικισμούς , ενώ 50 άτομα διαμένουν σε ξενοδοχεία.
« Η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να κοπάζει. Είμαστε, ωστόσο, σε διαρκή αναμονή και αγωνία αν θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» δήλωσε ο κ. Γάτσας, προσθέτοντας ότι η αγωνία πλέον είναι αν θα μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκαταστήσουν την οικία ή τα καταστήματά τους γρήγορα, ώστε να βρουν ξανά τη ζωή τους.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα