back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα ζητήματα που έθεσε ο Νίκος Δένδιας στον Αιγύπτιο ομόλογό του – Το απόγευμα στη Λευκωσία

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω του επίμονου «φλερτ» της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων με την Αίγυπτοο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα το Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι και αναχώρησε για τη Λευκωσία.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε το πρωί στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι και στο επικεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν οι πολύπλευρες θερμές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σε συνέχεια της θετικής ώθησης του Φιλιά Φορουμ για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία .

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, όπως αναφέρει σε σχετικό tweet το ΥΠΕΞ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ Δένδιας μεταβαίνει στη Λευκωσία για επαφές με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη

Οι επαφές του κ Δένδια έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς διεξάγεται έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ την ίδια στιγμή ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας φαίνεται να είναι «παγωμένος».

Ο Έλληνας υπουργός επιδιώκει με την επίσκεψη του στο Κάιρο να επαναβεβαιώσει τις στενές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου αλλά και πολιτικά, οικονομικά και κυρίως ενεργειακά θέματα. Τα τελευταία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την έντονη ενόχληση που προκάλεσε στην Αθήνα η προκήρυξη από την Εταιρεία Φυσικού Αερίου της Αιγύπτου (EGAS) τριών θαλασσίων περιοχών προς έρευνα σε μια περιοχή που εφάπτεται τόσο με την οριοθετική γραμμή των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου με βάση την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, όσο και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει οριοθέτηση, εκεί που υπάρχουν τα διεκδικούμενα όρια της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως τα έχει καταθέσει η Άγκυρα στον ΟΗΕ, το 2019.

O κ Δένδιας αναμένετο να θέσει στον Αιγυπτιο ομόλογο του το ζήτημα που προκαλεί «παρερμηνείες». Το ερώτημα είναι εάν θα ζητηθεί και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει «διόρθωση» στην αιγυπτιακή προκήρυξη. Πάντως, το Κάιρο δεν έχει μετακινηθεί από τις βασικές του θέσεις που είναι να μην εμπλακεί στην επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς, αφήνοντας έξω το Καστελλόριζο. Γι’ αυτό και στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία του περασμένου Αυγούστου επιλέχθηκε η μερική οριοθέτηση.

Επιμένει στο «φλερτ» η Άγκυρα

Πάντως, την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει στον διάλογο με το Κάιρο λέγοντας: «Με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις». Σε συνέντευξη του χθες στην Σαμπάχ είπε επίσης «σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους».

Όλα αυτά και ενώ στην Αθήνα διπλωματικές πηγές σημειώνουν ιδιαίτερα την έντονη κριτική της Αιγύπτου στην Τουρκία και τον παρεμβατισμό της στην περιοχή, στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου. Ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση σήμερα και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ.

Κυπριακό και East Med

Μετά το Κάιρο ο κ Δένδιας θα μεταβεί στη Λευκωσία για συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει της επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζειν Χολ Λουτ σε Κύπρο και Ελλάδα λόγω της άτυπης πενταμερούς που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου. Οι δύο υπουργοί επίσης θα συζητήσουν τον συντονισμο Αθήνας – Λευκωσίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχει και η πιθανή συζήτηση γύρω από τον αγωγό East Med και τις ιδέες που έχουν κατατεθεί από την Αίγυπτο για αλλαγή πορείας του East Med, πληροφορίες που έφεραν σε αμηχανία τη Λευκωσία αλλά και που δεν έχουν διαψευστεί ή επιβεβαιωθεί από την Αθήνα. Διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η Ελλάδα δεν θα έρθει σε σύγκρουση με την Κύπρο. Πάντως πρόσφατα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ σχολιάζοντας το θέμα υποστήριξε ότι τον δρόμο στο τέλος θα τον δείξουν οι αγορές και οι εταιρείες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα