back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σε σχολεία – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινή γνώμη η αποκάλυψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε σχολεία.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Down Town» η κ. Κεραμέως μίλησε για «καταγγελίες που αφορούν διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Η υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε από το περιοδικό εάν φτάνουν στο υπουργείο Παιδείας καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και απάντησε ότι «μετά το πρώτο περιστατικό της Σοφίας Μπεκατώρου άρχισαν να δημοσιοποιούνται ή να μας αποστέλλονται κάποιες καταγγελίες που αφορούν διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης και βεβαίως αυτές προωθούνται αρμοδίως για πλήρη διερεύνηση». Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει ανησυχία και έντονο προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ σε ερώτηση για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι μαθητές από συμπεριφορές παρενόχλησης, η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που εφαρμόζονται φέτος πιλοτικά, εντάσσεται και η σεξουαλική αγωγή.

«Η Παιδεία μπορεί κατά τη γνώμη μου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να σπάσει η σιωπή», τόνισε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας μπορούμε να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την πρόληψη, αλλά και για την αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών κακοποίησης». Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Βουλή ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία από του χρόνου, ενώ επιπλέον θεσμοθετήθηκε ο σύμβουλος σχολικής ζωής και έχουν ενισχυθεί τα σχολεία με περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Εν τω μεταξύ αμείλικτοι είναι οι αριθμοί και τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα μας, αφού όπως προκύπτει, το 2020 κάθε εβδομάδα και ένας ανήλικος έπεφτε θύμα βιασμού, ενώ την τελευταία πενταετία, κάθε χρόνο τουλάχιστον 43 παιδιά έπεσαν θύματα κακοποίησης κάθε χρόνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αυτοί οι σοκαριστικοί αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., και αφορούν μόνο τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται σε υπηρεσίες της, καθώς οι περισσότερες δεν φτάνουν ποτέ στην Αστυνομία ή τους αρμόδιους φορείς. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια οι αντίστοιχες υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί η ΕΛ.ΑΣ. ξεπερνούν τις 1.000 και αφορούν σε βιασμό, απόπειρα βιασμού, αποπλάνηση, κλπ. με τα θύματα να φτάνουν τα 1.181. Ωστόσο όλες αυτές οι περιπτώσεις δεν αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος στην χώρα μας αφού υπάρχουν αντίστοιχα θύματα τα οποία δεν βρήκαν το σθένος, ή δεν είχαν την δυνατότητα να απευθυνθούν στις αρχές.

Εκτός από τις περιπτώσεις βιασμών και ασέλγειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες τις ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν μέσα στο 2020 και 53 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 63. Από το 2016, ο αριθμός των δηλωμένων περιστατικών που έχει καταγράψει η Αστυνομία φτάνει τα 327, με τα θύματα να αγγίζουν τα 370, περισσότερα από 70 τον χρόνο. Επίσης, το 2020 τα ανήλικα θύματα βιασμού αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με το 2016. Τέλος, μέσα στο 2020, υπήρξαν 13 υποθέσεις όπου γονείς εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε οικεία άτομα, εκπαιδευτικούς, κληρικούς ή γιατρούς, και αυτά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα