back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Μαρία Γιαννιού στον Αθήνα 9.84 για την Ημέρα της Γυναίκας

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφιερώνει ολόκληρο το πρόγραμμά του στις γυναίκες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων, την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους και για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας.

Για το βιβλίο με τίτλο «Είμαι επικίνδυνη» από την Key Books που θα παρουσιαστεί αύριο, μίλησε η κ. Μαρία Γιαννιού, συνιδρύτρια της Women Act και συνεπιμελήτριά του, στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή «Γλυκιά συμμορία» με την Αριστέα Γιάννου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο, όπως εξήγησε, περιγράφει τις ιστορίες εκατό γυναικών από διαφορετικά κοινωνικά, επαγγελματικά και ακαδημαϊκά στρώματα και από τις οποίες ζητήθηκε να αποτυπώσουν μια μικρή ιστορία που τους βγάζει η φράση «Είμαι επικίνδυνη».

«Το μόνο κοινό νήμα σε όλες αυτές τις εκατό ιστορίες είναι ότι όλες ξεκινούν με αυτή τη φράση. Η γυναίκα, στο πέρασμα του χρόνου, έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη για πολλές αποφάσεις και από πολλούς ανθρώπους. Νιώσαμε λοιπόν, ότι μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τι κρύβει η κάθε μια μέσα της. Λάβαμε εκατό διαφορετικές ιστορίες οι οποίες ξεκινώντας με αυτή την κοινή φράση έδωσαν εκατό διαφορετικές απαντήσεις στο τι σημαίνει να είσαι επικίνδυνη γυναίκα στην Ελλάδα του 2021».

Τόνισε ότι οι γυναίκες που κατέθεσαν τις μικρές αυτές ιστορίες αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό που επιθυμούν είναι το εν λόγω βιβλίο να αποτελέσει την αρχή για ένα διάλογο, για μια κατάθεση της γυναικείας εμπειρίας και επισήμανε ότι τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση θα διατεθούν σε Οργανισμούς που υποστηρίζουν τις γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία.

«Δεν ζητήσαμε να μας μιλήσουν πολύ γνωστά ονόματα που θα έκαναν ίσως και περισσότερο ”ντόρο” γύρω από το βιβλίο. Θέλαμε να δούμε πως διαχειρίζονται οι απλές γυναίκες σήμερα το ζήτημα της έμφυλης ισότητας, το γεγονός ότι είναι γυναίκες και ότι πρέπει να μεγαλώσουν, να διεκδικήσουν πράγματα τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τους χώρο, στην Ελλάδα του σήμερα».

Αναφερόμενη στην Women Act που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017, έκανε λόγο για μια συλλογική προσπάθεια από οκτώ γυναίκες με διαφορετικές εμπειρίες που όμως τις ενώνει ένας κοινός στόχος, να πετύχουν την έμφυλη ισότητα στη χώρα μας.

«Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τις γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και ηγεσίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στη δημόσια σφαίρα της Ελλάδος μέσα από πολλές δράσεις».

Τέλος, αναφερόμενη στο κίνημα #MeToo, είπε πως πλέον η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να δεχτεί τέτοιες συζητήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα