back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Έλενα Κουντουρά στον Αθήνα 9.84 για την Ημέρα της Γυναίκας

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφιερώνει ολόκληρο το πρόγραμμά του στις γυναίκες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων, την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους και για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας.

Για τις βασικές προτάσεις για αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά και τις οποίες κατέθεσε ως εισηγήτρια της Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υπό κατάρτιση έκθεση για τον «Αντίκτυπο της Ενδοοικογενειακής βίας στις Γυναίκες και τα Παιδιά και τα Δικαιώματα Γονικής Επιμέλειας», μίλησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κ. Έλενα Κουντουρά, στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου σε μία ώρα» με τις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Βασικός στόχος, κατά την κ. Κουντουρά, αποτελεί η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από όλα τα κράτη της ΕΕ προκειμένου αυτή να μπορέσει να εφαρμοστεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Οι βασικές προτάσεις και παρεμβάσεις μου, αφορούν στο να ξεμπλοκάρει άμεσα στο Συμβούλιο και να κυρωθεί η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από όλα τα κράτη της ΕΕ προκειμένου αυτή να μπορέσει να εφαρμοστεί».

Διευκρίνισε δε ότι πρόκειται για το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό νομικά κείμενο για τη δίωξη, αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής.

Σημείωσε πως η Ελλάδα την έχει κυρώσει κάτι που πρέπει να γίνει και από τα υπόλοιπα κράτη προσθέτοντας πως η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει μια δεσμευτική ευρωπαϊκή νομοθεσία σε συνάρτηση με την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενιαία το πρόβλημα.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, προτείνεται να υπάρχουν εξειδικευμένοι δικαστές στις υποθέσεις γονικής επιμέλειας και όχι να δικάζονται μαζί με υποθέσεις για ακάλυπτες επιταγές ή κλοπές και κυρίως να εξαιρούνται από την συνεπιμέλεια των παιδιών άτομα με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας.

«Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τα θύματα εκτεθειμένα και απροστάτευτα απέναντι στον κίνδυνο να υποστούν επαναλαμβανόμενη βία λόγω του ότι εξαναγκάζονται να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον βίαιο πρώην σύντροφο ή γονιό».

Πρόσθεσε ότι ειδικά στη Ελλάδα αυτό είναι ένα προβληματικό κομμάτι, καθώς, στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας τα παιδιά μένουν απροστάτευτα διότι απαιτείται η έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης της οποίας η έκδοση καθυστερεί πάρα πολύ.

Σχετικά με το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, επισήμανε ότι θα προχωρήσει η κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ώστε πλέον να αποτελεί αυτοτελές αδίκημα η παρενόχληση, ιδίως στους χώρους εργασίας.

«Η σεξουαλική παρενόχληση και η βία υπάρχει σε όλους τους χώρους. Όπου υπάρχει εξουσία υπάρχει και η κατάχρησή της», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η ίδια έχει καταθέσει πρόταση προκειμένου να υπάρξει μελέτη για το «σπιράλ της σιωπής» ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα