back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η αρχόντισσα της Κινάρου Ρηνιώ Κατσοτούρχη στον Αθήνα 9.84: Μόνο με την αγάπη τα βρίσκεις όλα

Διαβάστε επίσης

Η αρχόντισσα της Κινάρου, η μοναδική κάτοικος αυτού του ακριτικού νησιού της Δωδεκανήσου, κυρά Ρηνιώ Κατσοτούρχη, παρέμεινε πέρυσι αγνοούμενη επί τρεις ημέρες, για τον εντοπισμό της στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από διασώστες με super puma και αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει αυτή τη κουκκίδα ελληνικής γης.

Στην επισήμανση του Γιώργου Αποστολίδη μέσω του Αθήνα 9.84 ότι για πολλούς ανθρώπους έχει ιδιαίτερη σημασία η εκεί η παρουσία της, αναστενάζει και ακούγεται να γελά. «Εγώ να σου πω, δεν νομίζω τίποτα. Μου αρέσει, κάθομαι και ό,τι μπορώ κάνω» λέει

Το ίδιο απροσποίητα και ειλικρινά μιλά και για την ημέρα της γυναίκας, δηλώνοντας άγνοια για τη σημερινή επέτειο. «Το ακούω που το λένε παιδί μου, αλλά δεν έχω καταλάβει…» απαντά στη σχετική ερώτηση.

Εκείνο που ξέρει καλά είναι να ζει τη δύσκολη, αλλά επιλεγμένη καθημερινότητά της και να υπερασπίζεται τη μνήμη του πατέρα και του άντρα της. Έχει μάθει να φροντίζει μόνη τον εαυτό της, καθώς μπορεί να κάνει μέχρι και 20 μέρες χωρίς να φτάσει το καϊκάκι από την Αμοργό που της μεταφέρει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται.
Παράλληλα, φροντίζει τα ζώα της, το σπίτι της, αλλά και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους, το 2016.

«Κάθε πρωινό στο νησί είναι κουραστικό. Ξυπνώ από τις 6, ταΐζω τα ερίφια, μετά πηγαίνω στην εκκλησία που είναι σε απόσταση χιλιομέτρου από εδώ, ανάβω τα καντήλια, κάνω όσες δουλειές χρειάζεται, κατεβαίνω κάτω και ξαναρχίζω πάλι…

Κάποτε υπήρχαν πολλοί κάτοικοι εδώ, αλλά στη συνέχεια έμεινε μόνον ο πατέρας μου, ονόματι Θηραίος. Πήγα στην Αυστραλία, κατόπιν γύρισα στην Κάλυμνο και όταν ο πατέρας μου ζήτησε να αναλάβω τη Κίναρο επειδή ο ίδιος είχε μεγαλώσει, το έκανα γιατί αγαπώ το νησί.

Τα δυό μου παιδιά είναι στη Κάλυμνο και ο μεγάλος στην Αυστραλία. Ο μικρός μου γιός έρχεται μόλις βρίσκει κάποιο αλιευτικό.
Ο χειμώνας είναι δύσκολος στο νησί. Με τα κρύα και τις κακοκαιρίες δεν περνά καΐκι, όπως τώρα, που έχει να φανεί πολύ καιρό. Οι νοτιάδες δεν αφήνουν να μπει σκάφος στο λιμάνι.

Για τις τροφοδοσίες, υπάρχει ένα καϊκάκι που έρχεται κάθε 15 ημέρες από την Αιγιάλη».

Oμως την επισκέπτεται κόσμος, παραδέχεται. «Γιατροί και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ακόμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νάναι καλά.»

Όσο, για το αν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα ή να μοιραστεί κάποιες σκέψεις -μέσω ραδιοφώνου- με τους άλλους Έλληνες και τους κατοίκους της Αθήνας, ευχήθηκε: «Νάναι όλοι καλά, αγάπη να έχουν και να προσέχουν. Γιατί μόνο με την αγάπη τα βρίσκεις όλα» καταλήγει σε ένα απόσταγμα ζωής .

Μια σοφία χειροποίητη, μοναδική και ολόδική της. Με την αύρα του νησιού της Κίναρου που κρατάει στη καρδιά και στο μυαλό της η κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα