back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Άντρες χωρίς άντρες» του Νίκου Δαββέτα

Διαβάστε επίσης

Ζωές σε ξένα σώματα, άνθρωποι που παλεύουν φρικτά με τις κρυφές επιθυμίες τους στον αγώνα για την επιβίωση.

Ένας επιτυχημένος συγγραφέας γυρίζει στην Ελλάδα από το Παρίσι για να δει στο νοσοκομείο τον ετοιμοθάνατο πρώην παρακρατικό πατέρα του. Η αποκάλυψη ενός μεγάλου μυστικού σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του τελευταίου ξαναγυρίζει τον ήρωα, όπως και τον κεντρική αφηγητή και φίλο από παλιά, στο παρελθόν, αναζητώντας σκόρπια νοήματα σε αυτό. Σε μια βασανισμένη μεταπολεμική Ελλάδα με τα αντίπαλα στρατόπεδα, καθημερινοί άνθρωποι ψάχνουν να βρουν την πραγματική τους ταυτότητα, το αληθινό τους επώνυμο. Οι απρόβλεπτες σχέσεις πατεράδων και γιων ερευνώνται με φόντο ένα ταραχώδες ιστορικό τοπίο.

Μια τυχαία αναφορά σε ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της Ασφάλειας την εποχή της Δικτατορίας δίνει την αφορμή στον Νίκο Δαββέτα για την κατασκευή ενός πολυεπίπεδου μύθου για να προβλέψει την πιθανή ιστορία πίσω από τα αρχικά ενός ονόματος. Και η συμφιλίωση με το όποιο παρελθόν καθίσταται σημαντικό βήμα στο μυθιστόρημα τόσο για τους ήρωες όσο και για τους αναγνώστες.

«Οι άνθρωποι ερωτεύονται, παντρεύονται, κάνουν παιδιά, χωρίζουν, ξαναπαντρεύονται, αρρωσταίνουν, ξεψυχάνε. Ενδιάμεσα, τρώνε, δουλεύουν, μεθάνε, αφοδεύουν, κοιμούνται, ξυπνάνε, ξανακοιμούνται. Αυτό περίπου είναι η ζωή. Ζωή δεν είναι η φιλοσοφία, τα ποιήματα, τα βιβλία, ο κινηματογράφος, η αφηρημένη ζωγραφική, ο Μπαχ, ο Πικάσσο, ο Μπρακ, ο κόμης Λωτρεαμόν. Αστεία πράγματα. Ακόμη κι αυτοί που ξυπνάνε με το μυαλό τους κολλημένο στην επινόηση ενός ιερού σκοπού, μιας αποστολής, λησμονούν το βασικό: πρώτη αποστολή είναι η επιβίωση».

Το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα «Άντρες χωρίς άντρες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα