back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μάνος Ελευθερίου «Μαλαματένια Λόγια»: Η αυτοβιογραφική αφήγηση του ποιητή

Διαβάστε επίσης

”Μάνος Ελευθερίου. Μαλαματένια Λόγια” είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφικής αφήγησης του Μάνου Ελευθερίου στους Σπύρο Αραβανή και Ηρακλή Οικονόμου, όπως προέκυψε από την τρίχρονη (2010-2013) συστηματική συνάντησή τους τα κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του, στο Ψυχικό. Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ο Σπύρος Αραβανής και ο Ηρακλής Οικονόμου μίλησαν στον Αθήνα 9,84 και την Αριστέα Γιάννου.

«Το βιβλίο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010. Σε κοινές διακοπές με τον Ηρακλή να προτείνουμε στον Μάνο Ελευθερίου που κάναμε παρέα, να τον γνωρίσουμε περισσότερο χωρίς αίσθηση να προβάλουμε κάτι. Θέλαμε απλώς να τον γνωρίσουμε καλύτερα. θέλαμε να καταγράψουμε αυτά που ο ίδιος σκεφτόταν χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα βγει βιβλίο, γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι απελευθερωτικό» τόνισε ο Σπύρος Αραβανής .

Από την πλευρά του ο Ηρακλής Οικονόμου επεσήμανε ότι «νιώσαμε δέος όταν κάτσαμε αρχικά δίπλα σε έναν κολοσσό της ποίησης και της λογοτεχνίας. Ωστόσο αισθάνθηκα πολύ άνετα επειδή δεν υπήρχε βεντετισμός από την πλευρά του Μάνου και υπήρχε ελευθερία στην συζήτηση. Φροντίσαμε στον βιβλίο να διατηρηθεί ο προφορικός λόγος ώστε να μην υπάρξει παρέμβαση στα όσα είχε πει ο Μάνος»

«Όλα έγιναν με έναν τρόπο μαγικό. Πηγαίναμε τις Κυριακές χωρίς βία, ξεκινούσαμε τις συζητήσεις μας, και εκεί που ήθελε καταγράφαμε, τον μαθαίναμε καλύτερα. Στις τελευταίες μας συναντήσεις καταλάβαμε τι μορφή μπορεί να πάρει όλο αυτό το υλικό που είχαμε συγκεντρώσει. Ο ίδιος επιμελήθηκε τις απομαγνητοφωνήσεις» ανέφερε ο κ. Αραβανής.

«Το βιβλίο χωρίζεται σε συγκεκριμένα κεφάλαια. Ξεκινάμε με την παιδική του ηλικία στην Σύρο, συνεχίζουμε με την στρατιωτική του θητεία, μετά ακολουθεί το κεφάλαιο με τα χρόνια της χούντας όπου το έργο του γιγαντώνεται και μετά περνάμε σε κρίσιμα τραγούδια του και σε κάποιες ερμηνευτικές απόπειρες του ίδιου και σε μνήμες φίλων του και συνεργατών του. Καταλήγουμε στο κεφάλαιο για την τέχνη του λόγου γενικότερα» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο Σπύρος Αραβανής και ο Ηρακλής Οικονόμου επεσήμαναν ότι «είναι αφήγηση που πιάνει τον χρόνο κατά τον οποίο έγινε, θέλαμε να αποτυπωθεί αυτό που έλεγε εκείνη τη στιγμή ο Μάνος Ελευθερίου. Είναι σαν ένα μυθιστόρημα που ο ήρωας αφηγείται την ζωή του με αυτά τα στοιχεία που του έρχονται στο μυαλό εκείνη τη στιγμή. Το βιβλίο είναι σύνολο μόνο 175 σελίδες»

Ωστόσο ο Σπύρος Αραβανής επεσήμανε ότι τον Μάνο Ελευθερίου «τον πονούσαν όλα όσα έβλεπε γύρω του, με την ίδια ένταση όσο περνάνε τα χρόνια της ζωής του. Οι στίχοι του αντλούν μηνύματα κοινωνικά συνεχώς. Έχει έναν εκρηκτικό ανθρωπισμό και μια έγνοια για τον άνθρωπο και αυτό είναι αντίδοτο σε αυτή την βαρβαρότητα που βιώνουμε»

Κλείνοντας ο Ηρακλής Οικονόμου ανέφερε ότι ”Δεν ειπώθηκε ότι μπαίνει τελεία, οπότε αυτός ο κύκλος τελείωσε ομαλά αφού είδαμε ότι υπήρχε το υλικό που θέλαμε. Ο ίδιος είδε όλο το υλικό το 2016 και το είχε διορθώσει. Δεν είχαμε υπόψιν να πάμε σε κάποιον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο κτλ. Ο θάνατος του μας έφερε δυσκολίες γιατί δεν μπορούσαμε να αγγίξουμε αυτό το υλικό και δεν γινόταν να διαβάσουμε αυτό το υλικό λόγω πένθους”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα