back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Κυρώσεις στον Ουκρανό Ίγκορ Κολομόισκι για διαφθορά

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν κυρώσεις στον Ουκρανό πρώην αξιωματούχο Ίγκορ Κολομόισκι για εμπλοκή του σε πράξεις διαφθοράς, δήλωσε σήμερα με ανακοίνωση του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπλίνκεν τις οποίες κοινοποίησε το Στέιτ Νιπάρτμεντ, οι κυρώσεις λαμβάνονται κατά του «ολιγάρχη και πρώην Ουκρανού αξιωματούχου Ίγκορ Κολομόισκι» για την εμπλοκή του σε πράξεις διαφθοράς μεγάλου μεγέθους. Κατέχοντας την θέση του κυβερνήτη της περιοχής Ντεπροπετρόφσκ την περίοδο 2014-2015 , ο Κολομόισκι όπως αναφέρεται στις δηλώσεις, «είχε εμπλακεί σε πράξεις διαφθοράς, οι οποίες υπονόμευαν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης της Ουκρανίας στους δημοκρατικούς θεσμούς της κυβέρνησης», και χρησιμοποιούσε «την πολιτική επιρροή και τις υπηρεσιακές του δικαιοδοσίες» για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

«Ενώ αυτός ο ορισμός βασίζεται σε πράξεις που διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του, θέλω επίσης να εκφράσω την ανησυχία μου για τις τρέχουσες και συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κολομόισκι να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς της Ουκρανίας, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για το μέλλον της», τονίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην γραπτή του ανακοίνωση.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, οι κυρώσεις δεν στρέφονται μόνο κατά το Κολομόισκι αλλά και κατά της συζύγου του Ιρίνα , της κόρης του Αντζέλικα και του γιού Γκριγκόρι (ο γιός του στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ως Ισραήλ Σβι Κολομόισκι). Οι εν λόγω κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, σημαίνουν στην πράξη ότι ο Κολομόισκι και τα μέλη της οικογένειας του «στερούνται του δικαιώματος εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως διευκρινίζει ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωση του.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα