back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

H Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας – Γράφει ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα Olaf Kjelsen

Διαβάστε επίσης

Ο «Αθήνα 9.84» στο πλαίσιο εκδηλώσεων, δράσεων και του δημοσίου διαλόγου για τα γεγονότα των καιρών, φιλοξενεί άρθρα πρεσβευτών από κράτη τα οποία είχαν σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του Αγώνα των Ελλήνων. Παράλληλα με την επίσημη καταγραφή επιστολών, αρχείων και στοιχείων που μαρτυρούν την ανάμειξη των χωρών αυτών στην Απελευθέρωση, εκατοντάδες πολίτες των συγκεκριμένων χωρών λάμβαναν μέρος στα πεδία των μαχών και αρκετοί θυσίασαν την ζωή τους για την Ελλάδα.

200 χρόνια μετά, οι επίσημοι εκπρόσωποι αυτών των χωρών κάνουν έναν απολογισμό αλλά και μια αναδρομή σε ιστορικές στιγμές και αποφάσεις.

O Olaf Kjelsen, Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, μιλά για την Ελλάδα ως λίκνο της Δημοκρατίας και των στοχαστών της αρχαίας Ελλάδας που ενέπνευσαν έναν βαθύ φιλελληνισμό στην Ελβετία.

«Πολλοί Ελβετοί πολίτες, που αγαπούν την ελευθερία και είναι αφοσιωμένοι στις ανθρωπιστικές αξίες ενθουσιάστηκαν για τον Ελληνικό Αγώνα Ανεξαρτησίας. Συγκροτήθηκαν ομάδες βοήθειας σε μεγάλες πόλεις, όπως το Züricher Hilfsverein für die Griechen (Ένωση Βοήθειας για τους Έλληνες Ζυρίχης), αλλά και σε χωριά προκειμένου να παρέχουν ηθική και υλική υποστήριξη σε αυτόν τον σκοπό. Εθελοντές συστρατεύτηκαν, πληρώνοντας ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Johann Jakob Meyer, ο οποίος πέθανε κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου. Ορισμένες προσωπικότητες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο νέο ελληνικό κράτος. Ο JeanGabriel Eynard συμμετείχε κυρίως στη δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος το 1842, αφού υποστήριξε οικονομικά τους επαναστατημένους Έλληνες. Ο LouisAndré Gosse, που ασχολήθηκε με την καταπολέμηση της επιδημίας της πανώλης του 1827, ήταν γενικός επικεφαλής του στόλου.

Ο ελληνικός αγώνας συνέχισε να δημιουργεί φιλανθρωπική υποστήριξη στην Ελβετία. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελβετία ανέλαβε πολλές αποστολές ως προστάτιδα δύναμη για την κατεχόμενη Ελλάδα. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, οι Ελβετοί βοήθησαν τον άμαχο πληθυσμό και προσπάθησαν να βελτιώσουν την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων και των πολιτών. To 1967, ένα ισχυρό κίνημα ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς των συνταγματαρχών, τροφοδοτούμενο από τους Έλληνες εξόριστους, οδήγησε στη δημιουργία μιας ελβετικής επιτροπής στη Βέρνη για την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.  

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται για την ανάπτυξη οικονομικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και φυσικά διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 Olaf Kjelsen Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα