back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Αιγύπτου ο στόχος της ‘Αγκυρας

Διαβάστε επίσης

 Την «πόρτα» του Καΐρου για την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου χτύπησε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ως δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο,μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μιασυμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα αναφέρει η Daily Sabah.

Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι μια σαφής πρόταση στην Αίγυπτο για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου απηύθυνε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αποτελούν προσπάθεια προσέγγισης της τουρκικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Σίσι, αλλά και μια κίνηση που έχει στόχο να αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο, στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την εδρεύουσα στην Τρίπολη Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησηςτης Λιβύης, το γνωστό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τη νομιμότητα του οποίου αμφισβητεί η χώρα μας.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου έχουν ψυχρανθεί από τότε που ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε το 2013 τον προερχόμενο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, σύμμαχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο χώρες έχουν διαφωνήσει και στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και το ζήτημα της Λιβύης, υποστηρίζοντας αντίπαλα στρατόπεδα: η Άγκυρα στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το Κάιρο τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το ανατολικότμήμα της Λιβύης.Τον περασμένο μήνα η Αίγυπτος ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εκμετάλλευση 24 περιοχών, μερικές από τις οποίες βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα