back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις σεισμόπληκτες περιοχές τα κλιμάκια του υπ. Υποδομών – Άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη είναι, από νωρίς το πρωί, εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, τις οποίες έπληξε ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Εν τω μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 20 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, σημειώθηκε στις 13:10. Νωρίτερα, ακόμη μια σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:36 με επίκεντρο 13 χλμ. νότια/νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Σημειώνεται ότι και κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, αλλά έγινε και μεταφορά κατοίκων σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

Εν τω μεταξύ, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν τον κρατικό μηχανισμό, μετά τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από το σεισμό στην Ελασσόνα.

«Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Μας ανησύχησε πολύ ο σεισμός, ήταν από τους μεγαλύτερους που έχουν συμβεί στη Θεσσαλία. Υπάρχει ακόμα αναστάτωση» δήλωσε στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας. Όπως είπε, σήμερα θα γίνουν αυτοψίες και καταγραφές, ενώ όσον αφορά τις ζημιές, σημείωσε ότι καταγράφηκαν σε παλιά σπίτια που δεν άντεξαν τη δόνηση.

«Δεν κοιμηθήκαμε απόψε. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή μας» ανέφερε επίσης στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας. Πρώτο μέλημα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ελεγχθεί ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτά οι κάτοικοι. Έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί και να μην εφησυχάζουμε γιατί υπάρχουν παλιά κτίσματα που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Όπως είπε, στην περιοχή έχουν μεταβεί και συνεργεία από την Αθήνα για την καταγραφή, προκειμένου να προχωρήσεις γρήγορα η διαδικασία.

«Είναι ένας σεισμός εν μέσω πανδημίας και ο φόβος είναι έντονος. Στήσαμε τις σκηνές με απόσταση, μοιράσαμε μάσκες και εφιστούμε την προσοχή σε όλους για την τήρηση των μέτρων», κατέληξε ο κ. Κόκουρας.

Εν τω μεταξύ, η ΔΕΥΑ Ελασσόνας απηύθυνε σύσταση στους πολίτες της Δ.Ε Ποταμιάς να μην καταναλώνουν νερό από το δίκτυο της ύδρευσης και να προμηθευτούν εμφιαλωμένα νερά από τα κατά τόπους καταστήματα ή τα σημεία διανομής που έχει ο Δήμος Ελασσόνας σε κάθε κοινότητα. Έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από την υπηρεσία και έχουν αποσταλεί για έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα και η ποιότητα του νερού.

Σύσταση στους κατοίκους να μην καταναλώνουν νερό από το δίκτυο, όταν αυτό είναι θολό, απηύθυνε και η Εταιρία ύδρευσης Λάρισας.

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων

Σε εφτά άμεσα μέτρα στήριξης για τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία γνωστοποίησε επίσης ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα που κατασκευάζει τον Ε65 και ζήτησε, ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο.
Όσον αφορά τα ειδικότερα μέτρα στήριξης, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στα εξής:

Πρώτον: Στεγαστική Συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το Υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.

Δεύτερον: Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένεια.

Τρίτον: Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής

Τέταρτον: Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

Πέμπτον: Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Έκτον: Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές όπου υπάρχει ανάγκη προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

Έβδομον: Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στο Δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.

Newsroom Αθήνα 9.84, Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα