back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην περιοχή της Ελασσόνας

Διαβάστε επίσης

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλ. νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας σημειώθηκε στις 28.38 όπως ανακοίνωσε εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ανάστατοι είναι οι πολίτες της πόλης Λάρισας, λόγω των νέων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη περιοχή. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τραυματισμοί.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο δήμο Λαρισαίων, από τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή.

Ο δήμος με ανακοίνωση του, σημειώνει ότι παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και ενημερώνεται συνεχώς και υπεύθυνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς της ελληνικής Πολιτείας. Παράλληλα τονίζεται, ότι το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λαρισαίων θα συνεχίζει να λειτουργεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Χωρίς ρεύμα χωριά του δήμου Ελασσόνας

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό.

Αρκετοί κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους των χωριών και υπάρχει αναστάτωση για το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών.

Λέκκας: Ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος

Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

O αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ.

Παπαζάχος: Πολύ ισχυρός μετασεισμός η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ενημέρωση από πυροσβεστική για Ελασσόνα

Μετά τις νέες σεισμικές δονήσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα 04 Μαρτίου στη Θεσσαλία σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

• 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ώρα 20:38 με επίκεντρο 16 km ΝΝΔ της Ελασσόνας και

• 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ώρα 21:23 με επίκεντρο 21 km ΔΝΔ της Ελασσόνας.

Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μέχρι στιγμής, δεν έχει δεχθεί κλήσεις για παροχές βοηθείας, ενώ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή.

Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Λόγω των συνεχόμενων μετασεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Κλειστά όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε απόψε στην περιοχή.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα