back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Από τις 15 Μαρτίου, ο σταδιακός περιορισμός της πανδημίας, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα

Διαβάστε επίσης

 

«Βάσει προσομειώσεων στα αρχικά μέτρα για την πανδημία, εκτιμάται πως εφόσον αυτά εφαρμοστούν- σε σημαντικό βαθμό- η πανδημία θα αρχίσει να περιορίζεται από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, για να φτάσει, στο τέλος του μήνα, να καταγράψει πτώση της τάξης του 10 με 15 %» δήλωσε ο Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Σε σχέση με την αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων ανέφερε πως «θα επέλθει και αυτή, σταδιακά» για να σημειώσει ότι αυτό δείχνει ότι, «τα ανοίγματα που θα αποφασιστούν, θα πρέπει να γίνουν με το σταγονόμετρο και πολύ προσεκτικά, ώστε να είμαστε ασφαλείς.»

Για τη συνεισφορά των έως τώρα μέτρων στην αναχαίτιση της πανδημίας, ο καθηγητής εκτίμησε ότι ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκαν, ενώ εντόπισε κενά σε σχέση με την ασφάλεια των μετακινήσεων με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

«Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν. Μιλάμε δηλαδή για μη ή για πλημμελή εφαρμογή τους. Επίσης, δεν ελήφθησαν επαρκή μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση με τα ΜΜΜ. Προσωπικά, είχα προτείνει την απολύμανση του αέρα και στα καταστήματα, με κρατική επιδότηση της αγοράς των σχετικών συσκευών σε όχι ποσοστό. Την πρόταση είχε υποστηρίξει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά δεν ευοδώθηκε.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι όλοι συμφωνούν με τα μέτρα, αλλά δεν τα εφαρμόζουν στην πράξη. Δηλαδή, χωλαίνει η εφαρμογή των μέτρων. Όπως στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εργασίας. Τώρα, η προσπάθεια κατατείνει στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών στην πηγή τους. Όπως πχ το ότι οι μετακινήσεις των εργαζομένων γίνονται μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ.
Ομως, προκειμένου να λειτουργήσουμε με ασφάλεια είναι απαραίτητο να βάλουν πλάτη και οι επιχειρήσεις, που οφείλουν να ξεπεράσουν τη λογική του ότι το κάνω έτσι ώστε να μην μπορείς να το υπερβείς.» ξεκαθάρισε ο κ Σαρηγιάννης.

Και υπογράμμισε: «Η λογική είναι να προσπαθούμε όλοι μαζί για να λειτουργήσουμε και όχι να αναζητούμε κενά προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε προσωπικά οφέλη χωρίς προσαρμογή στις νέες συνθήκες.»

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ζητείται από τους πολίτες να ανοιγοκλείνουν με την ίδια κατάσταση, αλλά να δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες, με συνυπολογισμό και της ατομικής ευθύνης.

Συμπυκνώνοντας ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι τα τωρινά μέτρα με τα sms και τους περιορισμούς, ουσιαστικά είναι το αντίθετο από αυτό που βιώνουμε. Όπως εξήγησε: «Τα μηνύματα δεν μας περιορίζουν, αλλά μας επιτρέπουν να κινηθούμε με ασφάλεια . Γιατί στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είμαστε περιορισμένοι στο σπίτι.»

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση των κυμάτων της πανδημίας ο κ Σαρηγιάννης απάντησε πως το πρώτο ήταν ένας απλός κυματισμός, το δεύτερο ένα τσουνάμι, ενώ παρομοίασε το τρίτο με ένα δυνατό κύμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως εάν δεν αντιμετωπιστεί, διαθέτει τη δυναμική να γίνει τεράστιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα