back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τάσος Σακελλαρόπουλος: Το 1821 μέσα από την Τέχνη και ιστορικά τεκμήρια. Με συνύπαρξη λογικής και συναισθήματος

Διαβάστε επίσης

 

Για τη μεγάλη, επετειακή έκθεση «1821 πριν και μετά» που θα φιλοξενείται έως το τέλος Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, μίλησε ο συνεπιμελητής της και υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος, στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, με αφορμή τα σημερινά, ψηφιακά εγκαίνια.

Στα 2500 τμ του Μουσείου φιλοξενούνται 1200 αντικείμενα που αποτυπώνονται σε έναν κατάλογο 1218 σελίδων, μια έκδοση από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών.

«Εργαστήκαμε με συνέπεια πέντε χρόνια, προκειμένου -παρά τη φετινή συγκυρία και τα προβλήματα- να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά και να παρουσιαστεί αυτή η έκθεση, που την περιμένουν με ανυπομονησία οι φίλοι του Μουσείου » είπε ο κ Σακελλαρόπουλος.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην πρώτη εκατονταετία της πορείας του νεώτερου Ελληνισμού (1770-1870), από τα Ορλωφικά μέχρι και τις αρχές της βασιλείας του Γεωργίου του Α΄ και παρουσιάζεται με την ευγενική σύμπραξη της ΤτΕ , Εθνικής Τράπεζας και της Αlpha Bank, που παραχώρησαν τεκμήρια και μέρος των συλλογών τους, από κοινού με άλλους ιδιώτες συλλέκτες.

Σύμφωνα με τον κ Σακελλαρόπουλο «Επιδίωξη ήταν η κεντρική έκθεση να αποτελέσει την καρίνα του συνόλου. Και να εξηγείται εισαγωγικά πως έφτασαν οι Έλληνες να επαναστατήσουν για να καταδειχθούν στη συνέχεια τα θεσμικά βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με τον Καποδίστρια και τους βασιλείς Όθωνα και Γεώργιο και η ανάπτυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας αυτού του δυτικού πειράματος, λόγω φιλελλήνων και Βαυαρών, όπως και η πιο ελληνική οντότητα, που αποκτά αργότερα.»

Ο ίδιος αποδίδει ξεχωριστή σημασία στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά σε εκθέσεις στην Ελλάδα, ούτε η Οθωνική και η περίοδος του Γεωργίου Α’, αλλά ούτε και τεκμήρια της Αθήνας ως πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. «Φιλοξενούνται 400 κομμάτια που αφορούν στη πόλη, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στην εκκλησία, αλλά και στα πρώτα πολεοδομικά σχέδια για τη κατοπινή μορφή της Αθήνας. Σε ένα μάλιστα από αυτά αποτυπώνεται η οδός Πατησίων με αγρούς. Υπάρχουν δηλαδή και πράγματα που μας βγάζουν από τη λογική μέσα από την οποία ξέραμε το 1821 έως τώρα» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει

«Προσπαθήσαμε να εκθέσουμε το 1821 με έναν ευφάνταστο τρόπο, παρουσιάζοντας τη χρονική διαδρομή μέσα από την Τέχνη και ιστορικά τεκμήρια. Εχουμε ένα ηρώο των αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης με 19 μορφές και προσωπικά τους αντικείμενα, από συλλογές απογόνων τους. Άλλα εκτενή αφιερώματα αφορούν στον Φιλελληνισμό, στον Ιωάννη Καποδίστρια και στη μετεπαναστατική εποχή, με τα υπουργεία και τα δάνεια κλπ.»

Όσο για τον στόχο της έκθεσης, κατά τον κ Σακελλαρόπουλο είναι «η συνύπαρξη της λογικής με τη συναισθηματική σύνδεση. Να υπάρχει μια επιστημονική τεκμηρίωση και μια ορθολογική προσέγγιση πέρα από το ηρωικό κομμάτι. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε με λογικό τρόπο γιατί ακόμα μας συγκινεί η επανάσταση του 1821.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα