back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πιθανή εξαγορά της «Πίτσος» από ελληνική εταιρεία

Διαβάστε επίσης

Προσδοκίες, για την αποφυγή του λουκέτου στο εργοστάσιο της «Πίτσος» στην περιοχή του Ρέντη, δημιουργεί στους εργαζομένους, η πρόθεση της ελληνικής εταιρείας «Πυραμίς Μεταλλουργία» να αποκτήσει το εργοστάσιο.

Η διοίκηση της Bosch, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη, έχει προγραμματίσει να το κλείσει  έως στο τέλος Μαρτίου 2021 και αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους 200 εργαζομένους για το πρόγραμμα αποζημιώσεων.

Για μία θετική κίνηση κάνει λόγο, κρατώντας, ωστόσο, μικρό καλάθι, ο πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζομένων της PITSOS και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Χρήστος Αθανασιάδης.

«Από ότι γνωρίζω γίνονται κάποιες διαπραγματεύσεις», λέει στον Αθήνα 9.84, ο κ. Αθανασιάδης. «Η εταιρεία Πυραμίς έχει ζητήσει κάποια στοιχεία από τη διοίκηση για το εργοστάσιο. Είμαστε σε αναμονή να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης την οποία θεωρώ θετική ωστόσο δεν βλέπω πολύ φως στο τούνελ. Οι τζιμινιέρες μας έχουν σταματήσει, ωστόσο, οι εργαζόμενοι πληρώνονται αυτή τη περίοδο καθώς έχει προηγηθεί σχετική συμφωνία».

Η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ είναι μια ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο. Ιδρύθηκε το 1959 από τον Αλέξανδρο Μπακατσέλο και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Το ιστορικό

Η «Πίτσος» ιδρύθηκε το 1865 ως «Μεταλλουργική Βιομηχανία Σ. Πίτσος Ο.Ε.» παράγοντας συσκευές πετρελαίου και εν συνεχεία γκαζιέρες για μαγείρεμα και ζέσταμα. Το 1960 παρήγαγε το πρώτο ψυγείο οικιακής χρήσης με πάγο.Το 1976 αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH και ήταν θυγατρική της, έως την 1/1/2015 όπου πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch. Από το 2017 η διοίκηση της Bosch είχε ανακοινώσει τη μεταφορά στο εξωτερικό, μειώνοντας την παραγωγή και απομακρύνοντας προσωπικό μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Αυτή η απόφαση, όπως κατήγγειλαν, τότε,  οι εργαζόμενοι, παραβίαζε τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού της SIEMENS με το ελληνικό Δημόσιο (υπογράφηκε το 2012  μετά το σκάνδαλο δωροδοκιών της SIEMENS) ο οποίος περιελάμβανε την κατασκευή εργοστασίου με 700 θέσεις εργασίας, αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά την επιστροφή της SIEMENS στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα, αυτή η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

«Λουκέτο» μετά από 115 χρόνια στο εργοστάσιο της PITSOS – Στην Τουρκία η παραγωγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα