back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στον Αθήνα 9.84: Το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία δεν εκβιάζονται 

Διαβάστε επίσης

Για την υπόθεση του πολυισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αναφορικά με τα αδικήματα σεξουαλικής φύσεως αλλά και για την συνεπιμέλεια,  μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. 
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία δεν εκβιάζονται.  Δεν μπορεί ο καθένας, ανάλογα με το που θέλει να βρίσκεται φυλακισμένος να δημιουργεί ζητήματα. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Κουφοντίνας το 2015, για τον ίδιο λόγο, δεν ήθελε να πάει στις φυλακές Κορυδαλλού και το 2021 κάνει απεργία πείνας για να πάει στις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτή η αντίφαση από μόνη της, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αν κάνουμε μια γενικότερη εκτίμηση της πραγματικότητας που αφορά στην τρομοκρατία ή στη δολοφονία αθώων ανθρώπων θα σας έλεγα ότι είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν θα έπρεπε σε καμία συζήτηση να τίθεται δίλημμα είτε στο δημόσιο λόγο είτε, πολύ περισσότερο, ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες και την ελληνική κοινωνία»
Αναφορικά με τις αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο για σεξουαλικά αδικήματα, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια να νομοθετηθούν οι αλλαγές προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
«Είναι πολλά τα ζητήματα που προέκυψαν μετά την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αλλάξει τον ποινικό κώδικα. Αυτά τα ζητήματα τα διαβιβάζουμε στην επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα. Υπάρχει ένας προγραμματισμός να γίνουν οι αλλαγές του ποινικού κώδικα έως το καλοκαίρι.  Υπάρχει μια γενικότερη πρόβλεψη  και μια γενικότερη συζήτηση η οποία αφορά σε πολλά θέματα τα οποία έχουν απασχολήσει τελευταία την ελληνική κοινωνία όπως πχ τα ζητήματα των βιασμών, θέματα τα οποία σε έναν μεγάλο βαθμό δημιούργησαν μια τεράστια ένταση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ειδικά η ανηλικότητα μας έχει ευαισθητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό. Οι προτάσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς την επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα, είναι προτάσεις για την αυστηροποίηση του πλαισίου.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «φροντίσει» να μην κρατήσει τη μη παραγραφή  μέχρι την ενηλικίωση των πλημμελημάτων που αφορούσαν σε ανήλικους. Αυτό ήταν λάθος. Εμείς θα επαναφέρουμε τη μη παραγραφή, τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση, -για τα κακουργήματα υπάρχει-, θα την επαναφέρουμε και για τα πλημμελήματα»  
Σχετικά με την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, για αλλαγή του νομικού πλαισίου στα οποία βασίζονται τα αιτήματα του πολυισοβίτη προκειμένου να υπάρξει διέξοδος σε περίπτωση δραματικής εξέλιξης της υγείας του, ξεκαθάρισε: «’Όταν κάποιος νομοθετεί για θέματα του Ποινικού Δικαίου δεν μπορεί να νομοθετεί ούτε με την ψυχολογία της στιγμής ούτε αποσπασματικά».
Για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα συνεπιμέλειας ο υπουργός ανέφερε: «Το ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιού έχει αναφορά τέσσερις δεκαετίες, στο 1983. Αντιλαμβάνεστε ότι έχει παρέλθει πολύς χρόνος έχει αλλάξει σημαντικά ο ρόλος του πατέρα ο ρόλος της μητέρας σε σχέση με τα στερεότυπα εκείνης της δεδομένης χρονικής στιγμής όπως επίσης και το ίδιο το παιδί άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα. Επιχειρούμε λοιπόν ένα πραγματικά ισορροπημένο μεταρρυθμιστικό βήμα με γνώμονα πραγματικό συμφέρον το καλό του παιδιού. Αυτό το οποίο επιχειρούμε έχει ως τελική τελικό στόχο το να αλλάξουμε την κουλτούρα που υπάρχει μεταξύ των δύο γονέων που κάποια στιγμή στη ζωή τους αποφασίζουν να μην είναι μαζί»
Οι αλλαγές που περιέγραψε αφορούν μεταξύ άλλων:
«Στην καθιέρωση της εξίσου και από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας. Εδώ δεν μιλάμε για την επιμέλεια. Στην επιμέλεια ο όρος γονική μέριμνα είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει την επιμέλεια, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνει την εκπροσώπηση του παιδιού και βεβαίως αφορά στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων.  Για αυτά τα θέματα θα αποφασίζει ο γονιός και η μάνα ο πατέρας.
Στην ένταξη ενός εναλλακτικού τρόπου επίλυσης διαφορών, στη διαμεσολάβηση η οποία θα είναι ένα στάδιο πριν προσφύγουν στο φυσικό δικαστή δηλαδή στη δικαιοσύνη.
Στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων μέσω των οποίων o δικαστής αποφασίζει το πού θα δώσει και με ποιον τρόπο τη γονική αν δεν πρέπει να είναι εξίσου για κάποιο λόγο»
Τέλος προανήγγειλε ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια στη σχολή δικαστών ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουν εκπαιδευτεί περίπου 900 δικαστές πρώτης γραμμής σχετικά με το ζήτημα.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα