back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Covid-19 – Αφρική: Φθάνουν σήμερα στη Ρουάντα τα πρώτα εμβόλια της Pfizer

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτες δόσεις των εμβολίων της Pfizer κατά της COVID-19 που θα διανεμηθούν στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος διαμοιρασμού εμβολίων COVAX αναμένονταv να φθάσουν σήμερα στη Ρουάντα, καθώς επιταχύνονται οι προσπάθειες για ανοσοποίηση των φτωχότερων κρατών του κόσμου.

Η παρτίδα των 102.960 δόσεων αναμενόταν στο Κιγκάλι μερικές ώρες μετά την προσγείωση πτήσης που μετέφερε 240.000 δόσεις της AstraZeneca από το Serum Institute της Ινδίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Ρουάντα σχεδιάζει να αρχίσει την εμβολιαστική της εκστρατεία την Παρασκευή, δίνοντας προτεραιότητα στους υγειονομικούς εργαζομένους της πρώτης γραμμής και σε ανθρώπους σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η χώρα της ανατολικής Αφρικής ελπίζει να εμβολιάσει το 30% των περίπου 12 εκατ. κατοίκων της πριν τα τέλη του έτους.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 στη Ρουάντα είναι 19.111, συμπεριλαμβανομένων 265 θανάτων έως τις 2 Μαρτίου.

-‘Μπαζούκα’ απέναντι στην Covid-19-

Η Κένυα υποδέχθηκε σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της AstraZeneca κατά της COVID-19, στην πρώτη της παρτίδα στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX.

«Λάβαμε…πολυβόλα, μπαζούκα και τεθωρακισμένα για να πολεμήσουμε απέναντι στην COVID-19», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μουτάχι Καγκγουέ, καθώς έφθασαν οι δόσεις στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

Με λιγότερους πόρους και πιο δύσκολες συνθήκες διαχείρισης των εμβολίων σε σχέση με άλλες περιοχές, τα αφρικανικά κράτη πασχίζουν να διασφαλίσουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις που χρειάζονται για να ανοσοποιήσουν τους πληθυσμούς τους απέναντι στην ασθένεια και να επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα των οικονομιών τους.

Η Κένυα, που έως τώρα έχει ανακοινώσει 106.470 κρούσματα και 1.863 θανάτους λόγω του ιού, έχει καταγράψει άλμα στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας θα έχουν προτεραιότητα όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Καγκγουέ, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι εργαζόμενοι όπως οι δάσκαλοι και οι αστυνομικοί.

Οι δόσεις που έφθασαν σήμερα προήλθαν από το Serum Institute της Ινδίας και ήταν η πρώτη παρτίδα από την αρχική διάθεση προς την Κένυα των 3,56 εκατ. δόσεων από τον μηχανισμό COVAX, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο COVAX, τον οποίο διαχειρίζεται η συμμαχία εμβολίων GAVI μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλους εταίρους, έχει στόχο να διανείμει πάνω από 1,3 δισεκ. δόσεις σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καλύπτοντας έως το 20% των πληθυσμών τους.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα