back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κινητοποιήσεις διανομέων στις 10 Μαρτίου

Διαβάστε επίσης

Πανελλαδική ημέρα δράσης διανομέων

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι διανομείς, για την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων καλεί σε κινητοποιήσεις με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα τους διανομείς της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων.

«Βασικό αίτημα μας είναι η προστασία της ζωής των διανομέων», δηλώνει στον Αθήνα 9.84, ο Βασίλης Κεφαλάς μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας, είναι τα συνεχή ατυχήματα και δυστυχήματα, τα οποία εμείς αποκαλούμε δολοφονίες γιατί η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για να προστατέψει τους διανομείς, η ασυδοσία και οι παράνομες συμπεριφορές εργοδοτών συνεχίζονται, έλεγχοι δεν γίνονται. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος για την δήλωση των πινακίδων/μοτοσυκλετών στο Π.Σ. Εργάνη, περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος. Αποτέλεσμα της έλλειψης ελέγχων είναι να αντιμετωπίζουμε περιστατικά εργαζομένων που κατά την διάρκειά της καραντίνας ενώ εργάζονται οι εργοδότες τους, τους εμφανίζουν σε αναστολή και δεν τους πληρώνουν. Περιστατικά κλοπής δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Δυστυχώς πολλοί διανομείς φοβούμενοι να χάσουν τη δουλειά τους υποκύπτουν στους εκβιασμούς αυτούς».

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Αυστηρούς ελέγχους και ποινές σε εργοδότες που παραβιάζουν τα εργατικά δικαιώματα (πλήρης ασφάλιση, πληρωμή προσαυξήσεων νυχτερινών, αργιών, Κυριακών, Δώρων, επιδομάτων)
  • Εφαρμογή του νόμου 4611/2019 – αρ. 55-56 (πληρωμή τουλάχιστον 15% για χρήση/συντήρηση μηχανής, παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας,)
  • Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση, παγετός, αέρας κτλ).
  • Άμεση έκδοση της εγκυκλίου για την μόνιμη Δήλωση των πινακίδων/μοτοσυκλετών στο Π.Σ. Εργάνη.
  • Θεσμοθέτηση συγκεκριμένης διάταξης αποζημίωσης καυσίμων.
  • Τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. που απορρέουν από αμέλεια παροχής των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του αρ. 56 να βαραίνουν ποινικά και χρηματικά των εργοδότη.
  • Ένταξη των Διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
    Υποχρεωτική Κλαδική Σ.Σ.Ε. στον Επισιτισμό που αφορά και τους διανομείς.
  • Δωρεάν τεστ για τον COVID-19. Γενναία ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.

Με σύνθημα «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων τονίζουν ότι:

«Τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων καταφέραμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ένσημα και δεδουλευμένα συναδέλφων που παράνομα δεν τους κατέβαλλαν οι εργοδότες τους, να αποτρέψουμε απολύσεις κτλ. Κερδίσαμε την ψήφιση νόμου 4611/2019 – αρ. 55-56 που αφορά τους διανομείς για μερικά από τα δίκαια αιτήματα μας (παροχή ΜΑΠ, πληρωμή τουλάχιστον 15% για χρήση και συντήρηση του δικύκλου, πληρωμή εξόδων κίνησης κ.τ.λ.)».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα