back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αυστηρότερους περιορισμούς ανακοινώνει το απόγευμα ο Χαρδαλιάς – Ο κωδικός 6 μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η νέα συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς η χθεσινή συνεδρίαση έληξε χωρίς αποφάσεις. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας και στην συνέχεια οι αρμόδιοι θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση ώστε τα νέα μέτρα που θα αποφασισθούν να ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα στις 6 η ώρα. Την ίδια ώρα  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει εισήγηση ο κωδικός 6 των SMS να καλύπτει μόνο μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. Η κα Πελώνη επεσήμανε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος  ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

«Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Πελώνη.

Προϊδεάζοντας  για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1» υπογράμμισε ότι αφενός θα αξιολογηθούν περιοχές που βρίσκονται σε ηπιότερο καθεστώς και στις οποίες εμφανίζεται δυναμική αύξηση των κρουσμάτων, με άλλα λόγια θα περιέλθουν κι αυτές στο “κόκκινο”, για δε τις περιοχές που βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο, όπως η Αττική, η Αχαΐα και λίγες ακόμη περιοχές, εκτίμησε πως «θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ελέγχουν την κινητικότητα».

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι «ο καθένας έχει βρει τρόπους για να ξεγελάει το σύστημα και να κάνει τον όποιο συγχρωτισμό κρίνει», το σημαντικό είναι «να κλείσουμε τα όποια “παράθυρα” υπάρχουν (…) το μεγάλο πρόβλημα είναι η κινητικότητα που οδηγεί σε πίεση το σύστημα υγείας» αναγνώρισε επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι «κάθε μέρα που περνάει, ανοίγουμε νέες κλίνες, ενεργοποιούμε επικουρικούς μηχανισμούς από τον ιδιωτικό τομέα κ.α.».

Ιδιαιτέρως ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες και  ευθύνονται για την υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα, τα κρούσματα αντί να μειώνονται κυρίως στην Αττική, καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ ενω σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όρια του. Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων συνιστά  ένα σκληρό οριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα από την Τσικνοπέμπτη έως την Καθαρά Δευτέρα ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο.

Η μεγαλύτερη αιτία διασποράς θεωρούνται οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, οι οποίες προκύπτουν από μια πολύ εύκολη αποστολή sms «6» για μετακίνηση σωματικής άσκησης, που καταλήγει σε πάσης φύσεως συνεστιάσεις και συγκεντρώσεις κατ’ οίκον. Ενα μέτρο που εξετάζεται είναι η αποστολή sms «6» να επιτρέπει μετακίνηση μόνο με τα πόδια, εμποδίζοντας τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

«Αν δεν είχαμε κάνει το lockdown τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο Σωτηρία. Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των νέων αυστηρότερω μέτρων βρίσκονται:

  • Ο δραστικός περιορισμός της  χρήσης του κωδικού 6 στα SMS
  • Η αντιμετώπιση του πλημμελούς ή και ανύπαρκτου ελέγχου από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμοί
  • Ο περιορισμός ή και κατάργηση των συχνών διαδημοτικών μετακινήσεων
  • Iδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς στις μετακινήσεις όσο και σε χώρους εργασίας.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα