back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ένα εκατομμύριο Έλληνες θα έχουν εμβολιαστεί την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου

Διαβάστε επίσης

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί έναντι του κορονοιού και σήμερα αναμένεται να καταγραφεί ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών.

Όπως τόνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, αναμένεται σήμερα 1η Μαρτίου να ξεπεράσουμε τους 34.000 εμβολιασμούς, αφού έως το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί.
Με αυτά τα δεδομένα, εντός της εβδομάδας θα υπερβούμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, καθώς έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 915.000 εμβολιασμοί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο αποτελείται από 3 άξονες, την ασφάλεια, την διαφάνεια και την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Από την πλευρά της η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε ότι «όσοι έχουν νοσήσει πρέπει να εμβολιαστούν με το συνιστώμενο σήμερα σχήμα».

«Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας και σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια που χορηγούνται στη χώρα μας. Τα στοιχεία που σφραγίζουν την επιτυχία των εμβολίων είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα», ανέφερε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο, της Johnson & Johnson, το οποίο έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου ιικού φορέα. Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά 86% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου».

«Τα τρία εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, αποτελεί ένα θέμα συζήτησης», συνέχισε.

«Αν κάποιος καθυστερήσει τη δόση και μία και δύο και τρεις εβδομάδες αυτό δεν σημαίνει πως η δόση δεν θα είναι αποτελεσματική» σημείωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου. Επιπλέον, τόνισε πως ενδεχόμενη νόσηση μετά την πρώτη ή ακόμη και τη δεύτερη δόση, δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Μάσκες, τήρηση αποστάσεων, μέτρα υγιεινής θα πρέπει να ακολουθούνται και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι», κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα