back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ερείκουσα: “Παράθυρο στον κόσμο” για τρεις μαθητές

Διαβάστε επίσης

Στην άκρη του Ιονίου πελάγους, τα Διαπόντια νησιά, τρία διαμάντια στην μέση της θάλασσας. Στην Ερείκουσα τρείς παιδικές φωνές από την σχολική τάξη μεταφέρουν ένα άνεμο αισιοδοξίας και χαμόγελα στην μικρή τοπική κοινωνία.

Το σχολείο στεγάζεται σε ένα κτίριο που ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα και παρά τις δυκολίες αντέχει στον χρόνο.

Επί έτη, ήταν κλειστό καθώς το νησί έρημωνε και οι παιδικές φωνές αντηχούσαν από το
μακρυνό παρελθόν.
Όμως το κουδούνι κτύπησε πάλι και στην σκιά της πανδημίας με τρία παιδιά να βρίσκονται στην τάξη και μια δασκάλα που προσπαθεί να τους ανοίξει “ένα παράθυρο στον κόσμο”.

Με καταγωγή απο την Λάρισα η κα Ευριδίκη Παπαγεωργίου επέλεξε να διδάξει φέτος σε ένα μακρινο νησί, στην ακριτική Ερείκουσα. Ενα ιδιαίτερο τοπίο κατάφυτο, με γαλαζοπράσινα νερά και λιγοστούς κατοίκους. Η πρώτη αισιόδοξη εικόνα όταν κατέβηκε από το παποράκι στο νησί ..

“Ήρθα πρώτη χρονιά απο τον Σεπτέμβη. Επέλεξα την θάλασσα και το πράσινο και ήρθα με θετικές σκέψεις. Η πρώτη ήταν οτι εδώ συνεχίζονται οι διακοπές πάραλληλα με την δουλειά. Τα νησιά αυτά τα οποία ήταν ξεχασμένα ακόμα και από τους παλαιούς χάρτες, πρέπει να μην ξεχνιούνται ούτε απο τους ανθρώπους, ούτε απο την Πολιτεία” λέει η κα Ε.Παπαγεωργίου στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (1/3/21)

Πέρα από τις εγκύκλιες γνώσεις και όσα προβλέπονται οι μαθητές του σχολείου έχουν την συνεχή συμπαράσταση της δασκάλας, ενώ η ίδια έχει διοργανώσει μέσω διαδικτύου εξωσχολικές δραστηριότητες για τα παιδιά με εθελοντές που προσφέρονται και αφιερώνουν χρόνο για τους μαθητές της Ερείκουσας.

“Πρέπει να δώσουμε πολλά πράγματα σε αυτά τα παιδιά και ο θεσμός του δασκάλου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξή τους. Προσπαθούμε εκτός απο τα μαθήματα του σχολείου, να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με άλλες δραστηριότητες εκτός ωραρίου. Το απόγευμα τα παιδιά κάνουν μέσω διαδικτύου και εθελοντική προσφορά, μαθήματα αγγλικών, χορωδίας και εικαστικών. Αν υπήρχε χρόνος θα κάναμε  και χορό” λέει η κα Παπαγεωργίου και σημειώνει την προσφορά εθελοντών καθώς τα μαθήματα γίνονται από κυρίες που κατοικούν στην Κέρκυρα και την Αθήνα.

“Είναι μια δυνατότητα τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο που είναι πέρα από την Ερείκουσα. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να είναι ένα παράθυρο στον κόσμο για τα παιδιά. Εμείς της πρωτοβάθμιας είμαστε επίσης άνθρωποι που δημιουργούμε στα παιδιά και συναισθήματα”.

Στο νησί οι κάτοικοι λιγοστοί, κάπου 45 άτομα. Κι όμως είναι περισσότεροι απ ότι συνήθως καθώς λόγω πανδημίας μερικοί προτίμησαν να ξεχειμωνιάσουν στην Ερείκουσα.

Τα Διαπόντια νησιά (Μαθράκι, Οθωνιοί) επισκέφθηκε πρόσφατα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην Ερείκουσα συνάντησε την γιατρό, ενημερώθηκε για το εμβολιαστικό πρόγραμματος και ύστερα επισκέφθηκε το σχολείο και συνομίλησε με τους τρεις μαθητές και τη δασκάλα τους.

” Είναι πολύ σημαντικό ότι στην Ερείκουσα, όπου βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή, λειτουργεί και το σχολειό. Πριν από ενενήντα χρόνια είχε εκατό μαθητές, τώρα μόνο τρεις. Μακάρι σύντομα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σχολεία και στα υπόλοιπα νησιά” ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου χαρακτηριστικά.

“Θα ήταν ωραία, να υπήρχε τρόπος να ζήσουν εδώ νέοι άνθρωποι, νέα ζευγάρια και να μπορούν να βιοπορισθούν. Φέτος ήρθε μια μητέρα με την κορη της ένα 6χρονο κοριτσάκι. Μια καινούργια μαθήτρια στο σχολείο και ελπίζουμε να το συνεχίσουν και άλλοι νέοι άνθρωποι, ώστε και τα Διαπόντια και ακριτικά νησιά στο Αιγαίο να γεμίσουν με νέους ανθρώπους” λέει η δασκάλα του νησιού η οποία διδάσκει σε ένα ιστορικό κτίριο 119 ετών δωρεά του Α. Συγγρού.

Όπως εξηγεί “είναι ένα κόσμημα με νεοκλασσικά στοιχεί, ενώ ίδια κτίρια υπάρχουν στους Οθωνούς και το Σκριπερό Κέρκυρας. Όμως ο χρόνος έχει αφήσει έντονα σημάδια φθοράς.
Πρέπει να συντηρηθεί για να κρατήσει την αίγλη και την ομορφιά του” λέει η δασκάλα στον “Αθήνα 984”.

“Είναι μεγάλη χαρά να μας θυμάστε., ότι ενδιαφέρονται για εμάς, όχι μόνο η Πολίτεια αλλά και οι συνάνθρωποί μας”

Γ.Αποστολίδης

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα