back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Καιρίδης: Η Τουρκία δεν επιθυμούσε ποτέ τις διερευνητικές επαφές

Διαβάστε επίσης

Για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και το αν μπορεί η χώρα μας να περιμένει κάτι από τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα αλλά και από την προσεχή Σύνοδο των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σχολιάζοντας τον συνεχιζόμενο εκνευρισμό της Άγκυρας, εκτίμησε ότι οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμούσε ποτέ τις διερευνητικές επαφές. Αντιθέτως, όπως είπε, τις απέφευγε τα τελευταία χρόνια και προσήλθε τη δεδομένη χρονική στιγμή σε αυτές, εξαναγκαζόμενη, εν όψει και των πιέσεων που δέχτηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας σε Ευρώπη και Αμερική.

«Η Τουρκία, ιδανικά θα ήθελε να είμαστε εμείς αυτοί που θα αντιδράσουμε στην όποια δικιά της προκλητικότητα και να αποχωρήσουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς που μπορεί να οδηγήσει η διαρκής υπονόμευση των διερευνητικών επαφών σχολίασε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται μια ευρύτερη διαπραγμάτευση της Τουρκίας κυρίως με την Αμερική. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε ο Ερντογάν. Δεν υπάρχει αναθέρμανση στην ένταση μεταξύ Αμερικής-Τουρκίας, δεν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις, δεν υπάρχει ο προσωπικός δίαυλος επικοινωνίας που υπήρχε στο παρελθόν με τον Τραμπ».

Πρόσθεσε ότι πλέον τίθενται πολύ σκληρά διλήμματα για την Τουρκία η οποία επιδιώκει να αναγνωριστεί ως επικυρίαρχος της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

«Η Αμερική έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν θα δει την Τουρκία ως ίσο προς ίσο αλλά ως μια σημαντική χώρα με ιδιαίτερα συμφέροντα, με μια αλά καρτ σχέση με τη Δύση όπου η Τουρκία θα επιλέγει σε κάποια ζητήματα να συμφωνεί και σε κάποια να διαφωνεί ή και να υπονομεύει τη θέση της Δύσης, όπως έκανε με το Ιράν ή με τη Ρωσία».

Όσο για το ενδεχόμενο κυρώσεων ή μέτρων κατά της Τουρκίας εν όψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε:

«Υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια και μια διαρκής ζύμωση που δεν θα τελειώσει στις 25 Μαρτίου. Η Ευρώπη ξεκινάει από πολύ χαμηλά γεωστρατηγικά και εμείς επιθυμούμε την αφύπνισή της. Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε παράπονα από τη συνολική στάση της Ευρώπης απέναντι σε ένα μη κράτος-μέλος το οποίο εμφανίζεται προκλητικό και επιτιθέμενο, όπως είναι κατ’ εξοχήν η Τουρκία».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ευρύτερων συμμαχιών τις οποίες οικοδομεί η Ελλάδα, ομοίως και του σωστού αφηγήματος περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, πέρα από τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα ώστε να συνδέσουμε τα συμφέροντά μας με αυτά των βόρειων χωρών και σταδιακά να πείσουμε κυρίως τη Γερμανία.

«Σε αυτή την πορεία, έχουμε συμμάχους τους Γάλλους. Υπάρχει μια θετική ατζέντα ”παγωμένη”, το ”ξεπάγωμα” της οποίας περνάει μέσα από την Αθήνα. Αναφέρομαι κυρίως στην εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης. Επίσης, υπάρχουν πάντοτε και οι κυρώσεις στο τραπέζι ως απειλή.Το σημαντικό είναι ότι εμείς είμαστε γύρω από το τραπέζι. Η Τουρκία είναι πάνω στο τραπέζι και θα παραμείνει εκεί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα