back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπέρ του νέου νομοσχεδίου η πλειονότητα των φιλοζωικών οργανώσεων

Διαβάστε επίσης

Προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνουν ότι κινείται το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, οι φιλοζωικές οργανώσεις αναμένοντας την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για περαιτέρω ζυμώσεις. 

Πανελλήνια Περιβαλλοντική Φιλοζωική Ομοσπονδία

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Πανελλήνια Περιβαλλοντική Φιλοζωική Ομοσπονδία από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τονίζοντας ότι  «εφόσον τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, είναι αληθή, το νομοσχέδιο φαίνεται να κινείται αρχικά σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο την τελική μας θέση θα την εκφράσουμε, όταν κατατεθεί σε διαβούλευση και δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει».

Στη σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το 2020 προσπάθησε μέσα από τις συνεχείς συναντήσεις της με τον τότε υφυπουργό εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και το επιτελείο του να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ

  • για την πραγματική έκταση και το βάθος του προβλήματος, αφού συνήθως η εικόνα των κατά καιρούς υπουργών ήταν επίπλαστη και μακράν της ζοφερής πραγματικότητας.
  • να εστιάσει στις αιτίες που το δημιουργούν και το αναπαράγουν δεκαετίες τώρα,
  • να ενημερώσει για τον τρόπο που οι περισσότεροι Δήμοι ασκούσαν ή δεν ασκούσαν την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων
  •  να καταδείξει τα μεγάλα κενά και λάθη του 4039/12 που είχε μεταβληθεί από τις διάφορες υπηρεσίες κυρίως τις κτηνιατρικές σε ταφόπλακα της φιλοζωίας όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς
  •  και να προτείνει φυσικά τις λύσεις εκείνες που θα έβαζαν τα θεμέλια για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα με όρους αυταξίας των ζώων και όχι με εξανδραποδισμούς και εξαφανίσεις ή εγκλεισμό αυτών ,όπως κάποιοι γραφικοί ανοήτως προτείνουν

Προσπάθησε να καταδείξει γιατί απέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι νόμοι και η χώρα μας έχει πλημμυρίσει από εκατομμύρια αδέσποτ, ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό, τι θα έπρεπε να γίνει, ενώ κατέθεσε και ένα πλήρες σχέδιο νόμου με τις δικές της προτάσεις που ακουμπούσαν σε όλες τις παθογένειες του νόμου 4039/12.

Διαφαίνεται, ότι η όλη προσπάθειά μας έπιασε τόπο.

Έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, ότι στο πρόσωπο του τότε υφυπουργού Θ. Λιβάνιου βρήκαμε ένα συνομιλητή που άκουγε και καταλάβαινε που βρίσκεται το πρόβλημα».

ΜΚΟ Dogs’ Voice

Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο ΜΚΟ Dogs’ Voice καλωσορίζει το νέο σχέδιο νόμου επισημαίνοντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Το νέο νομοσχέδιο έρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και είχε αρχικώς συνταχθεί από την ομάδα του προηγούμενου υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου. Ο κύριος Λιβάνιος κατά το χρόνο θητείας του άνοιξε έναν υγιή διάλογο με φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας και άκουσε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις όλων μας.

Υπήρξε μεγάλη αντιπαλότητα εντός και εκτός Βουλής σχετικά με την μεταφορά αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έπρεπε να γίνει; Γιατί; Πολλοί αναρωτήθηκαν. Η ταπεινή μας γνώμη είναι ότι έπρεπε. Αφενός γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποτύχει παταγωδώς να εποπτεύσει τους Δήμους αφετέρου γιατί τα αδέσποτα ζώα κυρίως αποτελούν ευθύνη και αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα πρέπει η χώρα μας κάποτε να μπορεί να μετρά δείκτες απόδοσης των Δήμων σε σχέση με τη διαχείριση αδέσποτων, αποτελεσματικότητα προγραμμάτων στειρώσεων και περίθαλψης, διαχείριση καταφυγίων και πολλά άλλα. Οι Δήμοι σε όλη τη χώρα θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να εμφανίσουν αποτελέσματα. Είναι συνεπώς σε αυτή τη βάση ένα βήμα θετικό.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Οι 10 άξονες του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα