back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Κορμάς: Τα παιδιά είναι ευάλωτα σε κάποιον ψυχικά διαταραγμένο που μπορεί ακόμα και να τα εκβιάσει

Διαβάστε επίσης

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο χωρίς κάποια επίβλεψη αλλά και στο πως καταφέρνουν να τα προσεγγίσουν οι κακόβουλοι χρήστες αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας Help-Line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Αφορμή, όχι μόνο τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αλλά και τα ανησυχητικά αποτελέσματα που προέκυψαν από σχετικές έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, βάσει των οποίων το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση χωρίς να το αναφέρει στην οικογένεια του, ενώ το ίδιο ποσοστό παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε μέσω του διαδικτύου.

Επίσης, μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά σε γονείς, κατέδειξε ότι μόλις το 32% των ερωτηθέντων ανησυχεί αν το παιδί του έχει επαφή με αγνώστους κατά την ενασχόλησή του με το διαδίκτυο.

«Οι γονείς, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν αντιληφθεί πώς μεγαλώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, ποιες συνήθειες ακολουθούν και ποιες δραστηριότητες έχουν μέσα σε αυτό κι αυτό μας ανησυχεί. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος γιατί δημιουργεί απόσταση μεταξύ γονιών και παιδιών», τόνισε.

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών, ο κ. Κορμάς συμπέρανε ότι τα παιδιά έχουν αναπτύξει την συνήθεια να μιλούν πολύ εύκολα διαδικτυακά με κάποιον άγνωστο, ακόμα και να ανταλλάσσουν προσωπικές τους φωτογραφίες ή να συναντιούνται με κάποιον που δεν γνωρίζουν, σημειώνοντας ότι είναι ευάλωτα σε κάποιον ψυχικά διαταραγμένο που μπορεί ακόμα και να τα εκβιάσει.

Εξήγησε ότι ο κακόβουλος χρήστης, προσποιείται συνήθως ότι είναι συνομήλικος με το παιδί και ότι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και εν συνεχεία ζητά ή αποσπά από εκείνο υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να εντοπίσουμε τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν τα παιδιά στο να εμπιστευτούν έναν άγνωστο αλλά και να δούμε πως ως κοινωνία, ως σχολείο και ως οικογένεια θα ενδυναμώσουμε τις προσωπικότητες των παιδιών ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

«Δεν μπορείς να αντιληφθείς εύκολα κάποιον που προσεγγίζει κακόβουλα ένα παιδί. Τις περισσότερες φορές, η επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι κοντά στα παιδιά και υπάρχουν περιπτώσεις που η σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση έχουν κρατήσει πάνω από 2 χρόνια».

Υπογράμμισε ότι αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε ως κοινωνία είναι να επενδύσουμε στον τομέα της εκπαίδευσης και να δούμε πώς μπορούμε να θωρακίσουμε ψυχικά τα παιδιά ψυχικά πάνω σε τέτοιους είδους καταστάσεις.

«Πρέπει να μπει στα σχολεία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Ίσως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν την εφαρμόζει. Φοβάμαι ότι η κατάσταση στο διαδίκτυο είναι χειρότερη από αυτή που βλέπουμε στην επικαιρότητα», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα μέσα από αυτήν την ιστορία να μείνει ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο και πιο αυστηροί νόμοι.

Στην Γραμμή βοηθείας Help-line.gr (2106007686) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ μπορεί κάποιος να απευθυνθεί προκειμένου να λάβει δωρεάν εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα