back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«SOLIDIALOGUES»: Τo GOETHE INSTITUT ξεκινά διαλόγους για την αλληλεγγύη

Διαβάστε επίσης

Η αλληλεγγύη στη θέση του λαϊκισμού; Τα Ινστιτούτα Goethe της Ευρώπης σε συνεργασία με το NewKinco απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε έναν πανευρωπαϊκό διάλογο για την αλληλεγγύη και τις νέες μορφές συνύπαρξης, στις 19 και 20 Μαρτίου, με τίτλο «Solidialogues».

Μικρές ομάδες που θα περιλαμβάνουν μέχρι έξι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν θα γνωρίζονται μεταξύ τους, θα συναντηθούν σε ψηφιακούς χώρους διαλόγου, για να ακούσουν ο ένας τον άλλον και να ακουστούν από τους υπόλοιπους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στις συζητήσεις αυτές στην ιστοσελίδα www.solidialogues.one.

Εκκλήσεις για «περισσότερη αλληλεγγύη»

Οι τρέχουσες εξελίξεις, όπως αυτές που αφορούν την κλιματική αλλαγή, οι αυξανόμενες λαϊκιστικές τάσεις αλλά και οι επιπτώσεις της πανδημίας θέτουν σήμερα μεγάλες προκλήσεις και εγείρουν ερωτήματα γύρω από τη συνοχή της Ευρώπης. Έτσι, αυτή την περίοδο, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για «περισσότερη αλληλεγγύη» και ενίσχυση της έννοιας της κοινότητας. Όμως, πώς μπορεί η αλληλεγγύη χωρίς αποκλεισμούς να δράσει ως αντίδοτο του λαϊκισμού;

Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα των «SoliDialogues», των διαλόγων στους οποίους μας καλούν να συμμετάσχουμε τα Ινστιτούτα Goethe της Ευρώπης στις 19 και 20 Μαρτίου 2021. Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη –αλλά και έξω από τα σύνορά της– θα συναντηθούν τις δύο αυτές ημέρες σε μικρές ομάδες διαλόγου με μέγιστο αριθμό τα έξι άτομα, για να εξετάσουν το ερώτημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και στις ποικίλες πτυχές του. Κατά την εγγραφή τους, οι συμμετέχοντες θα δηλώσουν για ποιο θεματικό πεδίο ή ποια προβληματική θέλουν να συζητήσουν στον ψηφιακό χώρο διαλόγου.

Έτσι τα θέματα σκοπίμως δεν έχουν προκαθοριστεί, αλλά μπορούν να περιστρέφονται γύρω από ερωτήματα όπως: Πώς μπορούμε να δείξουμε έμπρακτα αλληλεγγύη σε περιόδους επιβολής της κοινωνικής αποστασιοποίησης; Πώς μπορεί να διαμορφωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ την περίοδο μετά το Brexit; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την καλλιτεχνική ελευθερία και την ελευθερία του λόγου; Ποιος ο ρόλος της τέχνης και του πολιτισμού στη γεφύρωση των κοινωνικών διαφορών;

SoliDialogues

Στόχος της διοργάνωσης των SoliDialogues είναι να υπάρξει πολυφωνία στις συζητήσεις και να δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν ακόμη και αντικρουόμενες απόψεις – ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, νευροποικιλότητας, πολιτικής κοσμοθεωρίας, εθνότητας, υπηκοότητας ή θρησκείας. Το ζητούμενο στις συζητήσεις αυτές, που θα βασίζονται στη λεγόμενη μέθοδο »dialogue.one», είναι κυρίως να ακούσει ο ένας τις απόψεις του άλλου και όχι να υπάρξει ανταγωνιστικό πνεύμα και έντονη λογομαχία.

Συγκεκριμένοι κανόνες της συζήτησης θα διασφαλίσουν επίσης να μη διακόπτει ο ένας τον άλλον, αλλά να δίνεται αμοιβαία η ελευθερία του λόγου σε όλους. Έτσι, οι διάλογοι θα προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο για τον συλλογικό προβληματισμό, τα ανοικτά ερωτήματα και την ενεργή ακρόαση. Οι συζητήσεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Θα μεταδοθούν επιπλέον μέσω της ιστοσελίδας «SoliDialogues» και στο κανάλι Youtube του Goethe Institut, ώστε να μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής μέσω της ιστοσελίδας του εγχειρήματος:  www.solidialogues.one

Το εγχείρημα SoliDialogues είναι μια πρωτοβουλία των Ινστιτούτων Goethe της Ευρώπης σε συνεργασία με το NewKinco

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα