back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Αλλάζει ο Ποινικός κώδικας – Αυστηροποιούνται ποινές για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Διαβάστε επίσης

Δέσμη πρωτοβουλιών «για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο για την δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος  και κυρίως για να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της πρωτολογίας του.

Συγκεκριμένα:

-Αλλάζει ο Ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται ποινές για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ότι αφορά δε τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος,  με νέα ηλικιακά όρια, ενώ κατά προτεραιότητα θα εκδικάζονται πια συγκεκριμένες υποθέσεις

—Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι  πολιτικές γύρω από το θέμα αυτό, αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγγελίες, μέσω chat, σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ιστοσελίδα metoogreece.gr που δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, είναι ένα εργαλείο της Πολιτείας στη διάθεση όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησης τους.

Σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης, ενώ στην ιστοσελίδα υπάρχουν και σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας για καταγγελίες.

–Θεσπίζεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής (όπως π.χ προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές). Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αναφέρομαι στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές».

–Συγκροτείται κεντρική δομή στην ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση και κυρίως για  την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας, ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στην Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης

-Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση με προβλέψεις για την συμπεριφορά και κυρώσεις για όσες δεν τις τηρούν.

Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα ότι πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες «open door», όπου ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους” .« Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας», υπογράμμισε.
-Θέσπιση της δυνατότητας υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι την διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης οι παρεμβάσεις αυτές δεν  εξαντλούνται  μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

-Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά «γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «θα πούμε σκληρές αλήθειες, αλλά οφείλουμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου» και ευχήθηκε στο τέλος της συζήτησης να καταλήξουμε στη κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος που απασχολεί την κοινή γνώμη

Τόνισε ότι στόχος της πρωτοβουλίας του για την  συζήτηση στη Βουλή είναι να δούμε από κοινού πως θα αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης που εκδηλώνονται και στη χώρα μας, προειδοποίησε ωστόσο ότι «αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει σήμερα να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε ένα ακόμα πεδίο φτηνής κομματικής αντιπαράθεσης και να βυθιστεί στο βούρκο του λαϊκισμού λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι «καθώς και η πατρίδα μας εισέρχεται στον παγκόσμιο κύκλο του κινήματος που ονομάστηκε #MeToo, διαμορφώνεται η ανάγκη για περισσότερη αλήθεια και  δικαιοσύνη, για περισσότερη τόλμη, για περισσότερη ωριμότητα», και αφού επισήμανε ότι «τα φαινόμενα παρενόχλησης και βίας εναντίον των πιο αδύναμων ξεπερνούν σύνορα, τάξεις, θρησκείες, επαγγέλματα, διαπερνούν τον πολιτισμό και την εποχή μας», πρόσθεσε ότι «η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει τη συστράτευση πολιτείας και πολιτών, τη δράση του κράτους δικαίου αλλά και την αντίδραση μιας κοινωνίας δικαίου».

«Σήμερα η φωνή έσπασε την σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια», τόνισε, προειδοποίησε ωστόσο ότι «δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή, πρωταγωνιστές δεν είναι πλέον τα θύματα, οι γραμματείς που παρενοχλούνται στη δουλειά τους από τα αφεντικά τους, οι γυναίκες που ξυλοκοπούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, οι έφηβοι και τα παιδιά που απειλούνται από ενήλικες -συχνά και από συγγενείς τους- τους οποίους εμπιστεύονται και θαυμάζουν στο γήπεδο, στο σχολείο, στις παιδικές χαρές της γειτονιάς τους» και προειδοποίησε ότι «έτσι αυτή η ευκαιρία της συλλογικής αφύπνισης κινδυνεύει να γίνει αρένα κομματικών μονομαχιών».

«Την επικαιρότητα, δυστυχώς, πλημμυρίζουν χυδαία σχόλια, καθώς κάποιοι θέλησαν να πετάξουν στο βρώμικο καλάθι των δικών τους σκοπιμοτήτων ένα ζήτημα που συγκλονίζει κάθε ελληνική οικογένεια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ένα καινούργιο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται με μόνο στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα και κόμματα. Σαν οι βιαστές να χωρίζονται τάχα σε αριστερούς ή δεξιούς και σαν εκείνοι που υφίστανται την βία να έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιδεολογία».

«Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού #MeToo, την απαξιώνει. Και μάλιστα αυτό γίνεται με κύρια ευθύνη των δυνάμεων που υποτίθεται ότι την παρουσίαζαν ως μέσο κοινωνικής χειραφέτησης», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η στάση τους όμως σήμερα την εγκλωβίζει στα υπόγεια των θυμών και των διαβολών. Η λάσπη που εκτινάσσεται κρύβει τελικά τους ενόχους από το βλέμμα της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης, γεννώντας ψεύτικους διχασμούς και εμποδίζοντας τελικά τα μεγάλα ζητούμενα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα θύματα να μιλήσουν επιτέλους ελεύθερα, το κράτος δικαίου να λειτουργήσει και οι πολίτες στο σύνολό τους να αφυπνιστούν».

«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας που περιγράφω πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο και να βάλουν την υπογραφή τους σε αυτό το θλιβερό έργο. Όχι μόνο γιατί εκτρέπουν μία σοβαρή προσπάθεια σε άλλα μονοπάτια αλλά και γιατί η τοξικότητα που εισάγουν με αυτή την αφορμή δηλητηριάζει, ακόμα μια φορά, την πολιτική ζωή, υπονομεύει την ενότητα, την κοινωνική συνοχή, τη νηφαλιότητα που απαιτούν οι στιγμές και ναρκοθετώντας με αισχρότητες τον πολιτικό διάλογο, δυσχεραίνουν τελικά την ίδια τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε «καθαρές κουβέντες και καθαρές εξηγήσεις», όπως είπε.

«Γι’ αυτό και σας κοιτώ στα μάτια και σας ερωτώ ανοιχτά, πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί:  Κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η Νέα Δημοκρατία διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Ποιος κρύβεται, τελικά, πίσω από το hashtag ΝΔ_παιδεραστές και τον νεοαυριανισμό του διαδικτύου;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει «όχι ως τέως Πρωθυπουργός, όχι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών, στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε εκ νέου και την χθεσινή ανάρτηση του κ. Πολάκη και επισήμανε: ««Περιμένω σήμερα, αν μη τι άλλο, αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε ανοιχτά, απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε, επιτέλους, και ένα στέλεχός σας γι’ αυτά τα απίστευτα πράγματα τα οποία λέγονται”

«Να πάρετε επιτέλους θέση για αυτή τη λάσπη την οποία εκτοξεύετε προς μια ολόκληρη παράταξη, τη μεγαλύτερη της χώρας, που γεννήθηκε για να υπάρχει και να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου», τόνισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Εύχομαι ειλικρινά να αποκηρύξετε επιτέλους ανοιχτά, δημόσια, κατηγορηματικά αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Να ακούσουμε σήμερα καθαρές κουβέντες που οδηγούν σε μια καθαρή ατμόσφαιρα. Αλλά δεν ήταν αυτή η στρατηγική σας. Επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο αντικυβερνητικό χτύπημα, αλλά και σε ένα πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος».

«Προσπαθήσατε να μας απαξιώσετε διαδοχικά στα μέτωπα του μεταναστευτικού, των εθνικών χειρισμών, της πανδημίας, της οικονομίας. Αποτύχατε πολύ απλά γιατί εμείς πετύχαμε και τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία γύρω από ένα ζήτημα δημόσιας ηθικής. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη, ποντάροντας σε ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε καλά, το λαϊκισμό, τον αχαλίνωτο λαϊκισμό, που θα μεταμορφώσει τους «γερμανοτσολιάδες» του 2011 στους «παιδεραστές» του 2021», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη τόνισε πως δεν τον ήξερε προσωπικά. «Τοποθετήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και όταν τοποθετήθηκε ουδείς ανέφερε οτιδήποτε εναντίον του. Όλοι αναγνώριζαν την καλλιτεχνική του αξία. Και αν κάποιος από όσους μιλούν πολύ σήμερα γνώριζε κάτι τότε, όφειλε να το είχε πει εξ αρχής. Γιατί διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι ήξερε και συγκάλυπτε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που άρχισαν να διακινούνται οι πρώτες φήμες γύρω από το πρόσωπό του, ασφαλώς και το Υπουργείο δεν μπορούσε να γίνει δικαστής, του ζητήθηκαν εξηγήσεις. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή. Ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία, την ίδια μέρα, καταγγελία που ήταν ανώνυμη, χωρίς να κατονομάζει τον κ. Λιγνάδη, τον περιέγραφε όμως με πολύ μεγάλη σαφήνεια, οδηγήθηκε ο κ. Λιγνάδης σε παραίτηση και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή».

«Εκεί κλείνει στο κράτος δικαίου η κυβερνητική αρμοδιότητα, και με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε ταχύτατα στα χέρια της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις καταγγελίες περί συγκάλυψης, ανέφερε: «Ποια συγκάλυψη; Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε πέντε ώρες, όχι μέρες, πέντε ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας, που επαναλαμβάνω ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με απόλυτη σαφήνεια».

Όσον αφορά το αίτημα για παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, τόνισε ότι «κατανοώ απόλυτα να ζητήσετε παραίτηση, είναι δικαίωμά σας».

«Εξάλλου έχετε ζητήσει την παραίτηση της μισής κυβέρνησης. Είναι απολύτως θεμιτό αυτό να το κάνετε. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμά σας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο έχετε κάνει είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός, έτσι θα το περιέγραφα. Αυτές είναι οι πρακτικές οι οποίες καταδικάστηκαν τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξή του στην κ. Μενδώνη  λέγοντας ότι θεωρεί ότι είναι μία αποτελεσματική υπουργός, χάρις σε αυτήν προχωρούν πολύ μεγάλα έργα τα οποία ενόχλησαν ενδεχομένως, όπως το Ελληνικό, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Συνεπώς, ναι, η κα Μενδώνη είναι μία καλή υπουργός και ας έχει αναστατώσει αρκετά μερικές από τις συντεχνίες της ακινησίας. Βεβαίως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Ίσως γι’ αυτό και κάπου να αστόχησε επικοινωνιακά. Φορτισμένη συναισθηματικά χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη «επικίνδυνο». Λάθος. Το λέω πρώτος, μεγάλο λάθος. Αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το βάρος του έργου της. Είναι μία επιστήμων επιφανής. Γνωρίζει τον χώρο του Πολιτισμού. Τη στηρίζω. Όπως ξέρετε δεν προέρχεται από τη δική μου παράταξη, δεν έχει καμία πρόθεση να πολιτευτεί», κατέληξε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα