back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βράζουν Αθήνα και Πειραιάς – Συναγερμός για τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων

Διαβάστε επίσης

Αριθμός-ρεκόρ νέων κρουσμάτων διαπιστώνεται το τελευταίο 24ωρο στην Αττική. «Βράζουν» το κέντρο της πρωτεύουσας και ο Πειραιάς.

Για μικρή μείωση του ενισχυμένου ιικού φορτίου στα λύματα, έκανε λόγο  ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την εκτίναξη κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, ενώ  παρέθεσε την δική του εκτίμηση για πότε θα πρέπει να αρθεί το lockdown. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου παρατήρησε πως  «το φορτίο στα λύματα είναι πολύ υψηλότερο από τον Νοέμβριο και τόνισε την κρισιμότητα του παράγοντα των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Όπως σημείωσε «η εποχή ευνοεί τη μετάδοση λοιμώξεων και  ιώσεων», ενώ για τις μεταλλάξεις ανέφερε πως  «εξετάζεται τόσο η συμβολή τους στη διασπορά, όσο και  η επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Φαίνεται πως οι μεταλλάξεις παράγουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, χωρίς ωστόσο να συμβάλλουν στην αύξηση της νοσηρότητας. Όμως, λόγω της αυξημένης μετάδοσης, ενισχύονται σημαντικά οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Στις μεταλλάξεις μελετώνται προς το παρόν, οι σταθερές σε όλες τις μορφές τους, περιοχές Ν1 και Ν2», τόνισε.

Σε σχέση με τα μέτρα εκτίμησε ότι «είναι κρίσιμη η συστηματική, απόλυτη εφαρμογή τους και όχι η επιβολή  αυστηρού lockdown», επισημαίνοντας παράλληλα πως «είναι παρακινδυνευμένο να συζητάμε τώρα για άνοιγμα». Αναγνωρίζοντας ωστόσο την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι κοντά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

«Αυτές οι ημέρες είναι από τις δυσκολότερες της χρονιάς. Χθες, τα κρούσματα ήταν πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάνει πανικός. Θα περιμένουμε και τις επόμενες ημέρες να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και αυτών που νοσηλεύονται σε τμήματα covid, όχι τους διασωληνωμένους, να αξιολογήσουμε την κατάσταση και βάσει αυτών θα εισηγηθεί η Επιτροπή και θα αποφασίσει η κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι», τόνισε η Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών- Πειραιώς, κ. Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη συνέστησε μεγάλη προσοχή ως προς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση που έχουμε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού λέγοντας: «όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς, τόσο περιορίζουμε τον ιό και τις μεταλλάξεις του». Παράλληλα, προέβλεψε ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα, μάσκες και αποστάσεις και υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό 60% του πληθυσμού προκειμένου να δημιουργηθεί μια σχετική ανοσία.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι και θα εκπονήσουν  τις τελικές εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις . Θεωρείται ωστόσο απίθανο μετά την «επαναφορά» του επιδημιολογικού φορτίου σε πάνω από 2.000 κρούσματα  να ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα σχολεία την 1η Μαρτίου.

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε και ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν. Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες στον Πειραιά, καθώς επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε ιδιωτική κλινική της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες 70 ασθενείς και εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί και τουλάχιστον δέκα ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Άλλη εστία κρουσμάτων διαπιστώθηκε σε ασθενείς σε Θεραπευτήριο στην Κυψέλη και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Γέρακα.  

Νίνα Κομνηνού Νewsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα