back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση για νέες κυρώσεις της Ε.Ε εναντίον της Ρωσίας είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς επίσης και το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για σταδιακή άρση του lockdown έως τα τέλη του Ιουνίου.

Για κυρώσεις – Ε.Ε – Ρωσία: Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα, λόγω της φυλάκισης του σφοδρού επικριτή του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Κυρώσεις όμως που, από πολλούς, δεν κρίνονται επαρκείς. Αντίθετα πολύ πιο έντονη ήταν η στάση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνομιλία του με τους ευρωπαίους ομολόγους του λίγο πριν από τη λήψη της απόφασης σχολιάζει το Politico. Ο Μπλίνκεν καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον του Ναβάλνι από τη ρωσική κυβέρνηση και ζήτησε από τη Μόσχα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση τους. Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με ανάλογα μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι η αντιπαράθεση θα προχωρήσει και άλλο. Η χθεσινή απόφαση, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα τον Μάρτιο στη σύνοδο κορυφής, ανοίγει τον δρόμο για συγκεκριμένες κυρώσεις, καθώς οι διπλωμάτες αποκάλυψαν πως στο στόχαστρο θα βρεθούν τουλάχιστον τέσσερις ρώσοι αξιωματούχοι. Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις σε έξι Ρώσους και ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο μετά τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, τον Αύγουστο υπενθυμίζουν οι FT.

Η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ ότι εμπλέκεται στις εσωτερικές της υποθέσεις. Απηύθυνε την ίδια κατηγορία προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν με απόφασή του ζήτησε την απελευθέρωση του Ναβάλνι στις 17 Φεβρουαρίου. Η πίεση στην Ευρώπη για την επιβολή νέων κυρώσεων έχει ενταθεί αφότου η Μόσχα απέλασε γερμανούς, πολωνούς και σουηδούς διπλωμάτες (επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι στη Μόσχα) στις 5 Φεβρουαρίου χωρίς να ενημερώσει τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη στη Μόσχα εκείνες τις ημέρες, σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου με τη ρωσική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στη «Die Welt», πριν από τη χθεσινή απόφαση, ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε μέτρα. «Δεν θα συζητήσω το εάν οι εταίροι μας θα προχωρήσουν σε άλλον ένα γύρο παράνομων μονομερών μέτρων εναντίον της χώρας μου», είπε ο Τσιζόφ. «Εάν και όταν αυτό συμβεί, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

Στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε επέβαλαν κυρώσεις επίσης σε 19 αξιωματούχους της Βενεζουέλας που κατηγορούνται για υπονόμευση της δημοκρατίας και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σε ότι αφορά την Μιανμάρ δήλωσαν ότι η «Ε.Ε καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο το πραξικόπημα και προετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στους υπεύθυνους» αναφέρει το Politico.

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι χθες παρέστη στο ΣΕΥ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από μόνο του σηματοδοτεί την «επιστροφή των ΗΠΑ» και πρόκειται για ενθαρρυντικό σημάδι παραδέχθηκαν ευρωπαίοι διπλωμάτες μιλώντας στο Politico όπως επίσης ότι άκουσε προσεχτικά και με υπομονή όλες τις παρεμβάσεις και των 27 Ευρωπαίων ομολόγων του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Μπλίνκεν εξέφρασε ενδιαφέρον για τη νότια γειτονία της Ευρώπης και ιδιαίτερα είπε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εργαστούν για τη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης έδωσε έμφαση στα πιεστικά παγκόσμια ζητήματα όπως η πανδημία, το Ιράν, η Κινα και η κλιματική αλλαγή ενώ καλωσόρισε την απόφαση της Ε.Ε για επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Για Ταμείο Ανάκαμψης: Σε αυστηρή προειδοποίηση προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε να επιταχύνουν τις διαδικασίες επικύρωσης για τον μηχανισμό που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης προχώρησε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έως τώρα μόνο 7 χώρες έχουν καταθέσει τα σχετικά σχέδια με την πρόεδρο της Κομισιον να αναφέρει πως «ενθαρρύνω όλους να κάνετε το ίδιο, ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας» υπενθυμίζοντας ότι «μόνο με επικυρωμένες αποφάσεις μπορούμε να βάλουμε τα ‘καύσιμα΄ λειτουργίας του μηχανισμού». Πάντως την ίδια ώρα λίγα εθνικά κοινοβούλια αισθάνονται την ανάγκη να «τρέξει» η διαδικασία ζητώντας μάλιστα περισσότερες συζητήσεις επί του θέματος αναφέρουν οι FT.

Κάποιες χώρες έχουν άλλα θέματα που τις απασχολούν. Όπως σχολιάζει το Politico, όπως η Γερμανία συζητούν για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ για τον κορωνοϊό (κάτι που για παράδειγμα η Δανία έχει βάλει στο επίκεντρο της στρατηγικής της) και αν θα είναι ασφαλές να ανοίξει κάποια σχολεία. Αρκετοί ηγέτες ήδη σκέφτονται το καλοκαίρι και πως θα αποφευχθεί μια ακόμα σεζόν χωρίς επαρκή τουρισμό. Κάποιες άλλες κυβερνήσεις μάχονται για την ίδια τους την επιβίωση.

Στη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα έως τα τέλη Ιουνίου, παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τη στρατηγική του για την «έξοδο» από το lockdown, η οποία θα είναι «προσεκτική αλλά μη αναστρέψιμη», όπως είπε. Η αρχή θα γίνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, στις αρχές Μαρτίου.

«Ελευθερία» είναι η λέξη που κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου που επικεντρώνονται στο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για το τέλος του λοκντάουν στην Αγγλία.

«Τέσσερα βήματα για την ελευθερία» αναφέρει η εφημερίδα i, «118 μέρες έως την ελευθερία μας» είναι ο τίτλος της Daily Telegraph ενώ η Daily Express κάνει λόγο για «μονόδρομο προς την ελευθερία» σχετικά με το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός» ο τίτλος της Metro ενώ ο Guardian κάνει λόγο για «προσεχτικό σχέδιο επικεντρωμένο σε σταδιακή άρση των περιορισμών βάσει των κρουσμάτων». Για τους FT πρόκειται για «ισορροπημένη προσέγγιση» σχολιάζοντας φυσικά το σχέδιο του Τζόνσον.

Στην Τσεχία: Με τα κρούσματα της Covid 19 να αυξάνονται στην Τσεχία ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Μπάμπις βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για ανακολουθίες στη στρατηγική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Η κρίση έχει αυξήσει τα ποσοστά στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τους πολίτες να αγνοούν πλέον τα μέτρα. (Politico)

Στην Ιταλία: Μεγάλο θέμα στον ευρωπαϊκό και ιταλικό Τύπο προκαλεί ο θάνατος του Ιταλού πρέσβη στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, Λούκα Ατανάσιο, ο οποίος ταξίδευε με αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 43 ετών, ήταν πρεσβευτής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Οκτώβριο 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του. Η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10 το πρωί στη διάρκεια απόπειρας απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της περιφερειακής πρωτεύσουσας Γκόμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κογκό δεσμεύθηκε για διαλεύκανση της υπόθεσης, αναφέρει η Repubblica.

Για Ιράν: Συμφωνία για προσωρινή λύση με το Ιράν πέτυχε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ο ίδιος προέβη στην ανακοίνωση αυτή χθες επιστρέφοντας από την Τεχεράνη. Συγκεκριμένα ο Ραφαέλ Γκρόσι είπε ότι βρήκε μαζί με το Ιράν μια “προσωρινή λύση” τριών μηνών για να διατηρηθεί μια “ικανοποιητική εποπτεία”, ακόμη κι αν οι επιθεωρήσεις περιοριστούν από σήμερα, “Αυτό που συμφωνήσαμε είναι κάτι που είναι βιώσιμο, είναι χρήσιμο να γεφυρωθεί το χάσμα που έχουμε, σώζει την κατάσταση επί του παρόντος”, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ αναφέρουν οι Financial Times.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα