back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή την Πέμπτη η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Λιγνάδη

Διαβάστε επίσης

«Αναμένουμε τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για τα όσα, όντως συγκλονιστικά, αποκαλύπτονται. Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντώντας στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή, μεταφέρεται μεθαύριο Πέμπτη στη Βουλή.  Σύμφωνα με την αναπληρωτή κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη, η συζήτηση θα έχει ως θέμα εκτός από  τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει την επικαιρότητα, την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. 

Στην ανακοίνωση του το μέγαρο Μαξίμου εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του τέως πρωθυπουργού και του κόμματός του, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές».

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας «προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ, τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό QAnon».

Τέλος, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για ανοιχτή συζήτηση μπροστά στον ελληνικό λαό, στη Βουλή, «καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα».

Πολιτική στήριξη στη Λίνα Μενδώνη παρείχε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι είναι άξια υπουργός που έχει επιτελέσει άριστα το έργο της και έχει απεμπλέξει τεράστια προβλήματα στο χώρο του πολιτισμού.

«Τι καταμαρτυρείται στην κ. Μενδώνη; ότι δεν είχε καλό επικοινωνιακό χειρισμό;  Αναφερθήκατε σε συγκάλυψη; γνωρίζαμε εμείς ότι ο άνθρωπος είναι αυτής της ποιότητας και τον διορίσαμε;..;» είπε ο υπουργός Επικρατείας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κάλεσε είτε να αποκηρύξει τον Κώστα Βαξεβάνη για όσο ισχυρίζεται, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, είτε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και να αποκαλέσει τους βουλευτές της ΝΔ παιδεραστές, αναφερόμενος στο hastag «ΝΔ παιδεραστές».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση γιατί η κυβέρνηση δεν απέπεμψε τον Δημήτρη Λιγνάδη, μετά την συνέντευξη του καταγγέλλοντα με τα αρχικά Ν.Σ, ο κ Γεραπετρίτης είπε ότι η κ Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του, που υπεβλήθη λίγες ώρες μετά την κυβέρνηση.

«Δεν τον διαπομπεύσαμε, εφόσον δεν υπήρχε επώνυμα καταγγελία. Ο κ. Λιγνάδης  αποχώρησε ως όφειλε και οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη, δεν τον ρίξαμε στα σκυλιά, ακολουθήσαμε την οδό που το Σύνταγμα επιβάλλει» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν δίνει εντολές στη δικαιοσύνη για κατ οικον έρευνες και άρσεις απορρήτων, όπως θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση.

Να επιβληθεί κάθαρση στην υπόθεση Λιγνάδη γιατί είναι το σημαντικότερο για την ελληνική κοινωνία ζήτησε ο Γιάννης Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να φέρει την κάθαρση γιατί κυβερνάει με ένα μοντέλο που δεν της το επιτρέπει. «Είστε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι στο θέμα  Λιγνάδη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενεργοποίησε έναν μηχανισμό συγκάλυψης.

Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Βαριές ευθύνες  από την προσπάθεια συγκάλυψης 

«Βαριές πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη» καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ποιος έδωσε την εντολή διορισμού του κ. Λιγνάδη; Ποιος έδωσε την εντολή συγκάλυψης; Πρέπει να μας δώσει απαντήσεις γιατί από τις 6/2 που υπήρξαν επώνυμες φρικιαστικές καταγγελίες δεν πήγαν την υπόθεση στη δικαιοσύνη, και να μας πει πως θα προχωρήσει γρήγορα η έρευνα για το σύνολο των ερωτημάτων που αφορούν στο παρελθόν του κ. Λιγνάδη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως «οι ευθύνες που προκύπτουν δεν αφορούν στη γνωριμία του πρωθυπουργού ή της κας Μενδώνη με τον κ. Λιγνάδη, αλλά στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την υπόθεση». «Δυστυχώς η αλαζονεία της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη τον έκανε να πιστευει ότι θα αποσιωπηθεί και αυτή η υπόθεση», προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σειρά των γεγονότων που τεκμηριώνουν την κυβερνητική υπαιτιότητα: «Στις 6/2, όταν είχαμε την επώνυμη καταγγελία του Νίκου Σ. η κα Μενδώνη δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, αλλά επέλεξε να δεχθεί την παραίτηση του κ. Λιγνάδη, μιλώντας για ‘φήμες’ και ‘τοξικό κλίμα’. Στις 15/2 η φωνή του πρωθυπουργού, ο κ. Ταραντίλης, μας είπε ότι η παραίτηση προέκυψε για δήθεν προσωπικούς λόγους. Η κα Μενδώνη τελικά άλλαξε στάση και μίλησε περί ‘εξαπάτησης’ μόνο όταν έμαθε για τις μηνύσεις για μη παραγεγραμμένα εγκλήματα. Ποιοι εξαπατήθηκαν από τον κ. Λιγνάδη; Ήταν και ο κ. Μητσοτάκης παρών σε συζήτηση μαζί του; Κι από που κι ως που η υπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει καθήκοντα ντεντέκτιβ και ανακριτή;».

Ο Ν. Ηλιόπουλος συνέχισε: «Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα τόσο με βάση όσα είπε ο κ. Σκέρτσος -ότι δηλαδή ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Λιγνάδη, και δεν παραιτήθηκε μόνος του- και με βάση το ότι έχουν περάσει 15 ημέρες που ο κατηγορούμενος είχε χρόνο να κινηθεί. Και αυτό δυσκολεύει την έρευνα. Μετά από όλα αυτά η παραίτηση της κας Μενδώνη δεν είναι αρκετή, αλλά η μη παραίτησή της είναι εξοργιστική. Η υπουργός πολιτισμού δεν μπορεί να σταθεί στο χώρο, όλοι ζητούν την παραίτησή της. Και αντί να παραιτηθεί η κα Μενδώνη, η κυβέρνηση ανοίγει θέματα πολιτικών φρονημάτων, λέγοντας ότι οι καλλιτέχνες που αντιδρούν είναι αριστεροί!».

Α. Πελώνη: Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό, να μη φοβηθεί», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.  Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα