back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι νέες πτυχές της υπόθεσης Λιγνάδη – “Πολιτικές σκοπιμότητες” και αποδόμηση μαρτυριών, η υπερασπιστική γραμμή Κούγια

Διαβάστε επίσης

Άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που συνταράσσει τις τελευταίες ημέρες την ελληνική κοινωνία, καθώς στο επίκεντρό της βρίσκονται σοβαρές καταγγελίες για βιασμό και συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης από πρόσωπα του θεάτρου με θύματα ανήλικα παιδιά έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, παρεμβαίνει, ανοίγοντας τη «βεντάλια» των ερευνών της για το ελληνικό #metoo στο χώρο του ελληνικού θεάτρου, δείχνοντας ότι έχει άμεσα αντανακλαστικά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που οι καταγγελλόμενες πράξεις στρέφονται σε βάρος ανηλίκων .

Η έρευνα των δικαστικών αρχών είναι πλέον πολυεπίπεδη και όπως όλοι λένε βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

Αναμφισβήτητα η υπόθεση με κατηγορούμενο τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, είναι το κομμάτι εκείνο στο οποίο πέφτουν οι προβολείς της δημοσιότητας. Αύριο το πρωί, όπως είναι προγραμματισμένος, θα προσαχθεί ενώπιον της ανακρίτριας ο κατηγορούμενος ηθοποιός- σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης , οπότε και αναμένεται να ζητήσει νέα προθεσμία μέχρι και την Πέμπτη το πρωί. Ο Αλέξης Κούγιας  παρέλαβε σήμερα τη δικογραφία από την ανακρίτρια. Σε προσωπική δήλωση του αφού ασκεί κριτική επιχειρώντας να αποδομήσει το αποδεικτικό υλικό που αποτελεί και τη βάση του κατηγορητηρίου ,ανακοινώνει ότι θα αναλάβει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη .

Λέει χαρακτηριστικά η δήλωση του συνηγόρου του κ. Λιγνάδη:
“Ανέμενα ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας θα είχε αποδεικτικά στοιχεία που  θα δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή εις βάρος του, καθώς και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως, διαδικαστική πράξη, η οποία προβλέπεται για ακραίες περιπτώσεις, όταν οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές πιθανολογούν δύο προϋποθέσεις:

1) η πρώτη είναι ο δράστης να κατηγορείται για μία παράνομη συμπεριφορά που γίνεται τώρα και

2) η δεύτερη να πιθανολογείται σφόδρα είτε η εξαφάνισή του είτε η αναχώρησή του στο εξωτερικό.

Με δυσάρεστη έκπληξή μου διαπίστωσα ότι η δικογραφία δεν περιέχει τίποτα από αυτά, που έχω συνηθίσει σχεδόν πέντε δεκαετίες να διαπιστώνω ότι υπάρχουν, όταν ενεργοποιούνται διαδικασίες, όπως αυτές που ενεργοποιήθηκαν αστραπιαίως εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη.

Στη δικογραφία υπάρχουν δύο μηνύσεις γραμμένες από δικηγόρους. Ο ένας μηνυτής ζει μόνιμα στη Σουηδία και ο άλλος δηλώνει ότι ήταν μοντέλο, οι οποίοι μάλιστα στην ουσία δεν περιγράφουν τίποτα εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη και μόλις διαβάσεις αυτά που περιγράφουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες.

Όσον αφορά τους δήθεν μάρτυρες που δήθεν επιβεβαιώνουν γεγονότα, πρόκειται για «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου, λεπτομέρειες της οποίας θα αναδείξουμε με το απολογητικό μας υπόμνημα και όσα θα απολογηθούμε στην κυρία Ανακριτή.

Ο κ. Κούγιας σχολιάζει ότι η υπόθεση Λιγνάδη εχει πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.” Θέλω να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι αυτή η υπόθεση με αυτή τη νομική βαρβαρότητα εις βάρος Έλληνα πολίτη έχει στόχο την κυρία Μενδώνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια Υπουργός για την απεμπλοκή της τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση”,αναφέρει ο Α.Κούγιας σε γραπτή δήλωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος Νίκος Γεωργουλέας, όπως έγινε γνωστό, διέκοψε τη συνεργασία με τον Δ. Λιγνάδη.

Την ίδια ώρα πάντως η 19η τακτική ανακρίτρια που έχει αναλάβει τη δικογραφία για το Δημ. Λιγνάδη, αναμένεται να εξετάζει όλους τους μάρτυρες που ενδεχομένως θέλουν να καταθέσουν για την υπόθεση του γνωστού ηθοποιού-σκηνοθέτη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να μιλήσουν. Είναι ενδεικτικό πως στη δικογραφία για το Δημ. Λιγνάδη περιλαμβάνεται κατάθεση ηθοποιού- τραγουδιστή ο οποίος προσήλθε στον εισαγγελέα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να καταθέσει. Η μαρτυρία του επικεντρώθηκε στην προσωπικότητα, το προφίλ και τη γενικότερη συμπεριφορά του Δημ. Λιγνάδη, τα τελευταία χρόνια.

Εφόσον όμως υποβληθούν από νέα θύματα μηνύσεις που θα στρέφονται σε βάρος του Δημ. Λιγνάδη, αυτές θα διερευνώνται από την Εισαγγελία προκειμένου να κριθεί αν θα πρέπει να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια θα διαβιβάζονται στην ανακρίτρια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από τα στοιχεία που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες η πιο κρίσιμη ώρα για τον Δ. Λιγνάδη είναι η ημέρα της απολογίας του, καθώς μετά το τέλος αυτής ανακρίτρια και εισαγγελέα θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση , που πρακτικά σημαίνει ότι θα αποφασίσουν αν ο κατηγορούμενο κριθεί ή όχι προφυλακιστέος.

Μήνυση σε βάρος και δεύτερου ηθοποιού

Η αντίστροφη μέτρηση και για δεύτερο ηθοποιό, γνωστό από την τηλεόραση, ξεκινά, με την ολοκλήρωση της προανάκρισης από την Ασφάλεια και τη διαβίβαση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί στον εισαγγελέα για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του. Με γρήγορα βήματα υπό το φόβο της παραγραφής που καραδοκεί, η Εισαγγελία, όπως όλα δείχνουν, είναι έτοιμη να αποτιμήσει το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και σε αυτή τη δικογραφία προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Η καταγγελλόμενη πράξη του βιασμού σε βάρος του ηθοποιού, βρίσκεται στα όρια της παραγραφής καθώς φέρεται να τελέστηκε το 2006 και τα περιθώρια του χρόνου είναι πλέον ασφυκτικά.

Στη μήνυσή του ο νεαρός ηθοποιός περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όσα έζησε τα οποία προσπάθησε να θάψει μέσα του αλλά επανήλθαν στη μνήμη του όταν άρχισε το «τσουνάμι» των καταγγελιών στο χώρο του θεάτρου. «Θυμάμαι ότι βρέθηκα ακινητοποιημένος και κακοποιημένος. Με κακοποίησε σεξουαλικά… Προσπάθησα να αντισταθώ όσο μπορούσα γιατί τότε ήμουνα και πιο μικροκαμωμένος και μυϊκά, αλλά δεν τα κατάφερα. Καταρχάς είχα τρομάξει είχα παγώσει οπότε δεν έβρισκα δυνάμεις στο να μπορέσω να κάνω κάτι. Στάθηκα τυχερός γιατί χτύπησε το τηλέφωνό του και έτσι σηκώθηκε από το κρεβάτι για να απαντήσει. Και γλύτωσα τα χειρότερα…». Με τα λόγια αυτά περιγράφει ο 38 σήμερα άνδρας που δεν ανήκει στον καλλιτεχνικό χώρο τον «εφιάλτη» που πέρασε από τον ηθοποιό ο οποίος, «θήτευσε» δίπλα στο Δημ. Λιγνάδη.

Όλες οι καταγγελίες του ΣΕΗ στα χέρια του Εισαγγελέα

Η Εισαγγελία θα αξιολογήσει και τις καταγγελίες του προέδρου του Πειθαρχικού του ΣΕΗ, Π. Τσαρούχα, που έχει κληθεί να καταθέσει την Τετάρτη το πρωί. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα ο Π. τσαρούχας, ο οποίος παρέλαβε τη «σκυτάλη» των μαρτυρικών καταθέσεων από τον πρόεδρο του Σωματείου Σπύρο Μπιμπίλα, θα κληθεί να συνδράμει εκ της θέσεως του το δύσκολο έργο της εισαγγελικής αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο πειθαρχικό του ΣΕΗ θα ελεγχθούν πολύ προσεκτικά από τους εισαγγελείς για να διαπιστωθεί ποιες είναι ποινικά αξιοποιήσιμες και ποιές όχι για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Το παζλ της ανοιχτών – επί του παρόντος – δικογραφιών συμπληρώνεται με αυτή που άνοιξε μετά τη χθεσινή αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου με αφορμή δημοσιεύματα για ασυνόδευτα ανήλικα που παρακολουθούσαν θεατρικά μαθήματα από τον Δ. Λιγνάδη. Για το ίδιο θέμα εξάλλου υπόμνημα προς την Εισαγγελία κατέθεσε και η Ειδική Γραμματέας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη ζητώντας από τη δικαιοσύνη να διερευνηθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης ώστε να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που η δικαιοσύνη επιλήφθηκε του συνόλου των δικογραφιών οι εισαγγελείς πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος, οι οποίοι έχουν αναλάβει και χειρίζονται όλες αυτές τις υποθέσεις κινήθηκαν με ταχύτατους για τα δεδομένα των δικαστικών αρχών ρυθμούς, με μεθοδικότητα , διαφυλάσσοντας το απόρρητο της προανακριτικής τους έρευνας και σεβόμενοι απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα