back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Lockdown: Τι θα γίνει από Δευτέρα με σχολεία και λιανεμπόριο

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του σκληρού lockdown κι ενώ πυκνώνουν οι φωνές για νέα παράτασή του στην Αττική, παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι θεωρούν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία γιατί οι μαθητές έχουν μείνει πολύ καιρό μακριά από τη διά ζώσης διδασκαλία, ενώ η κυβέρνηση ίσως προκρίνει το λιανεμπόριο για να πάρει ανάσα η οικονομία. Οι προτάσεις των ειδικών αναμένονται έως την Πέμπτη.

«Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown», είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Μην περιμένουμε μείωση των διασωληνωμένων. Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid».

Όπως εξήγησε, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της» τόνισε η κα Παγώνη προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

Το άνοιγμα των καταστημάτων προέταξε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Παράταση των εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου

Σε παράταση της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες κανονικά ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να προχωρήσει υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων , μετά από τα αιτήματα εμπορικών συλλογών της χώρας σε «κόκκινες» περιοχές, με κλειστά καταστήματα.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της ημέρας, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι αποφάσεις για το εάν τελικώς το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει από την Δευτέρα στις «κόκκινες» περιοχές μόνο με την μέθοδο του click away.

Την επαναλειτουργία των καταστημάτων από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου με ταυτόχρονη παράταση των εκπτώσεων έως το τέλος του μήνα ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Στην επιστολή προς τον κ. Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης σημειώνει πως «λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζει το εμπόριο και της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετου αποθέματος, ειδικά στα προϊόντα μόδας, σας μεταφέρουμε το αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας για παράταση των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων 2021 έως το τέλος Μαρτίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων οι έμποροι έχουν «χάσει» μέσα σε ένα εξάμηνο τον τζίρο της Black Friday, αλλά και περίπου 2 δισ. ευρώ από τον χριστουγεννιάτικο τζίρο. Για τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήλπιζαν ότι με ανοιχτά καταστήματα θα μπορούσαν να περισώσουν τον μισό περσινό τζίρο τους, όμως οι ελπίδες τους μετά το τρίτο lockdown εξανεμίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα της αγοράς στην Αττική από τη Δευτέρα,  υπό νέα δεδομένα και κανόνες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα νέο κωδικό που θα αφορά αποκλειστικά στα καταστήματα και θα έχει χρονικό περιορισμό, με τους πολίτες – καταναλωτές να μπορούν να στείλουν μόνο ένα μήνυμα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι ετοιμάζεται μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο- και θα έχει χρονικό περιορισμό. «Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει «κόφτης» στα sms στο 13033, με τους πολίτες να στέλνουν όσα θέλουν.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα