back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κολομβία: 11 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και κακοποιούς για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε δύο ένοπλες εκτός νόμου οργανώσεις στη νοτιοδυτική Κολομβία το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Διέγο Μολάνο χθες Δευτέρα, ανακοινώνοντας πως προσφέρονται αμοιβές για πληροφορίες και υποσχόμενος για ακόμη μια φορά ότι η ασφάλεια θα βελτιωθεί.

Οι θάνατοι καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές κοντά στην Τουμάκο, λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην επαρχία Ναρίνιο, ανέφερε ο κ. Μολάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η ομάδα Όλιβερ Σινιστέρα — την απαρτίζουν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 — και η συμμορία Λος Κονταδόρες, η οποία επιδίδεται σε διακίνηση ναρκωτικών, μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής, διευκρίνισε.

Σκοτώθηκαν μέλη των δύο ένοπλων ομάδων, καθώς και άμαχοι, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Έχουμε εξακριβώσει ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν τέσσερα περιστατικά στα οποία σημειώθηκαν σκοτωμοί, πιθανόν σχετίζονταν με τη σύγκρουση των κακοποιών και την επιδίωξή τους για εδαφική κυριαρχία», ανέφερε ο Διέγο Μολάνο.

Σε περιοχές γύρω από την Τουμάκο βρίσκονται 97.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, που δυνητικά επιτρέπουν την παραγωγή 75 τόνων κοκαΐνης κάθε χρόνο. Η σοδειά πυροδοτεί συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις που θέλουν να βγάλουν μεγάλα κέρδη, πάντα σύμφωνα με τον κ. Μολάνο.

Προσέφερε αμοιβές ύψους ως και 56.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του «Ελ Γκρίνγκο» και του «Μάριο 40», είπε, χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα των ηγετών αντίστοιχα του μετώπου Όλιβερ Σινιστέρα και της συμμορίας Λος Κονταδόρες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε διαβεβαιώνει πως θα καταβάλλει προσπάθεια να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που ορίστηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο για να ξαναρχίσουν αεροψεκασμοί με γλυφοσάτη, πιθανόν τον Μάρτιο.

Η χρήση της γλυφοσάτης στην Κολομβία ανεστάλη το 2015, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ενδέχεται να είναι καρκινογόνα.

Η παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών θεωρείται πως τροφοδοτεί τον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, που διαρκεί σχεδόν εξήντα χρόνια.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα