back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

FT: Γιατί η Ελλάδα επείγεται να εφαρμοσθούν τα διαβατήρια εμβολιασμού – Τι λέει ο υπ. Τουρισμού

Διαβάστε επίσης

Ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη, τα σενάρια  των οικονομικών σχεδιασμών ενόψει καλοκαιρινής περιόδου πολλαπλασιάζονται στην ΕΕ, με τα  διαβατηρίων εμβολιασμού να βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων. Στόχος της ΕΕ είναι να επιτραπεί στους επιβάτες, που ταξιδεύουν είτε για λόγους αναψυχής είτε για επαγγελματικούς λόγους, να μετακινούνται μεταξύ χωρών ελεύθερα μετά από τον εμβολιασμό τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες  να «δράσουν γρήγορα» ώστε να υιοθετηθούν σε σύντομο χρόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. 

Σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι αναφέρονται σε δηλώσεις του κ. Θεοχάρη τα  πιστοποιητικά θα μπορούσαν να επιτρέψουν τις μετακινήσεις και τα ταξίδια , την ώρα που η η χώρα μας επιδιώκει να τονώσει τον τουριστικό της κλάδο που έχει πληγεί από την πανδημία.

«Κοιτάζοντας την αντίδραση ορισμένων χωρών στην πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι υπάρχει πολύ κοντόφθαλμη όραση. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμαστούμε », υποστηρίζει ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού στους FT.

«Ορισμένες χώρες ανησυχούν πάρα πολύ τώρα», είπε, καθώς οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, συγκεκριμένα, δεν ήθελαν να κοιτάξουν μπροστά σχεδιάζοντας την οικονομική ανάκαμψη για το καλοκαίρι. «Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Κράτη μέλη με επικεφαλής την Ελλάδα έφεραν την πρόταση στο τραπέζι τον περασμένο μήνα, αλλά οι 27 εμφανίζονται διχασμένοι και η προοπτική μιας σύντομης υιοθέτησης  των πιστοποιητικών εμβολιασμού θεωρείται από τους ευρωπαίους διπλωμάτες απίθανη. Η ανησυχία αφορά στην πιθανότητα  να δημιουργηθεί εντός της ΕΕ  ένα διακριτικό σύστημα δύο επιπέδων αναφορικά με τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών αναφέρουν οι FT.

Η Αθήνα ενδιαφέρεται για τα πιστοποιητικό εμβολιασμού διότι ο ελληνικός τομέας του τουρισμού εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον διεθνή τουρισμό . Ο εγχώριος τουρισμός δεν δύναται να αντισταθμίσει την πτώση των εξωτερικών επισκεπτών – γιατί είναι πολύ μικρός και βρίσκεται ακόμα υπό πίεση οικονομικά μετά την κρίση χρέους της χώρας το 2008, αναφέρουν οι FT.

Ήδη έχει προηγηθεί μια πολύ κακή χρονιά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμού στα διεθνή ταξίδια το περασμένο καλοκαίρι να εξαφανίσουν το 4% από το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς τα έσοδα από ξενοδοχεία και καταλύματα μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα.

Για τους λογους αυτούς, σύμφωνα με τους FT, η Αθήνα ήταν ιδιαίτερα επιθετική στην προώθηση της πρόταση για τα διαβατήρια εμβολιασμού στα οποία βλέπει μία λύση που θα επιτρέψει στους την επιστροφή των τουριστών. Έχει βρει υποστήριξη από κράτη μέλη με μεγάλους τουριστικούς τομείς ή ανησυχίες για ταξίδια από γειτονικές χώρες με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, αλλά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν έχουν πειστεί.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε  ότι τα σχέδια για ασφαλή ταξίδια πρέπει να συμφωνηθούν σύντομα, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τώρα αν θα είναι δυνατές καλοκαιρινές διακοπές φέτος.

Έκανε μάλιστα αναφορά στην βρετανική κυβέρνηση και την προειδοποίηση προς τους πολίτες της για τις διακοπές εκτός συνόρων παρά την επιτυχία της Βρετανίας με την εκστρατεία εμβολιασμού.  «Δεν καταλαβαίνω αυτά τα μηνύματα. Άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο μπόρεσαν να κάνουν διακοπές. . . Δεν βλέπω πώς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα που έχουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι συνομιλίες για παρόμοιες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζονται, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει βεβαίωση εμβολιασμού μεταξύ του πληθυσμού της.  Επέμεινε επίσης ότι οι εμβολιασμοί δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικοί για τα ταξίδια και αυτό που προτείνει είναι μόνο ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν σε μια χώρα.

Πηγή : FT

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα