back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Μουσείο Ιστορίας Βύρωνα παίρνει «σάρκα και οστά»

Διαβάστε επίσης

Το Μουσείο Ιστορίας Βύρωνα σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου, με στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης  μέσα από την προβολή των περιόδων, που τη διαμόρφωσαν αλλά και να διδάξει τις νέες γενιές.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σχετική Ιδρυτική Πράξη κι έτσι ο Βύρωνας θα αποκτήσει το δικό του Μουσείο Ιστορίας.

Για μια ιστορική απόφαση κάνει λόγο ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης τονίζοντας πως η ιστορία της πόλης βρίσκει την στέγη της. «Το χρωστάμε στους παλαιότερους αλλά και στις νέες γενιές, που πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία τους» αναφέρει μιλώντας στον Αθήνα 9.84. 

«Ελπίζω η υλοποίηση του έργου να γίνει σύντομα, βεβαίως πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες ωστόσο θα προσπαθήσουμε να τις επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν» λέει ο κ. Κατωπόδης. «Εδώ και 2 χρόνια γίνονται οι απαραίτητες μελέτες έχουμε ανακατασκευάσει το χώρο, ένα ιστορικό και παραδοσιακό κτήριο, το Παλιό Δημαρχείο. Το μουσείο θα περιλαμβάνει τρεις περιόδους της πόλης μας. Την  προσφυγική ιστορία της, από το 1922 έως το 1940, την περίοδο της Αντίστασης και τα νεότερα χρόνια της ραγδαίας οικιστικής και πληθυσμιακής εξέλιξης, του Βύρωνα.

«Με την έγκριση της Ιδρυτικής πράξης του Μουσείου μπορούμε πλέον να συλλέξουμε τα εκθέματα και το υλικό που θα φιλοξενηθούν» εξηγεί ο δήμαρχος, «καθώς μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να παραλάβουμε επίσημα το υλικό που μας έχει, ήδη προσφερθεί. Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημότες να φέρουν είτε ως δανεισμό είτε ως δωρεά, ό,τι νομίζουν πως μπορεί να αξιοποιηθεί ιστορικά. Έχουμε σύμβαση με 2 ιστορικούς που καταγράφουν και μελετούν το υλικό, τους κ.κ. Βαρλά και Χαραλαμπίδη. Στο Μουσείο εκτός από τις μόνιμες και περιστασιακές εκθέσεις θα πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις, επισκέψεις σχολείων ενώ για την προβολή των δράσεων του, θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες. Θα διεκδικήσουμε και χρηματοδότηση από την πολιτεία, γιατί δεν είμαστε ένας οικονομικά εύρωστος δήμος».

Αξιοποίηση και άλλων κτιρίων

«Στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε και άλλα κτίρια στο πλαίσιο της ίδρυσης του Μουσείου όπως το παλαιό ταπητουργείο, όπου έφτιαχναν τάπητες στους αργαλειούς, θέλουμε να βρούμε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι να το φτιάξουμε όπως ήταν εκείνη την εποχή. Παράλληλα θα προβάλουμε και την ιστορία του λόρδου Βύρωνα, στον οποίο η πόλη οφείλει το όνομά της. Η πόλη μας έχει και ιστορία πριν την Μικρασιατική καταστροφή. Στον Βύρωνα υπάρχει και το σπίτι της Ισιδώρας και του Ραϊμόνδου Ντάνκαν, που λειτουργεί ως Κέντρο Χορού. Έχουμε πολλά σχέδια» καταλήγει ο κ. Κατωπόδης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα