back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παναγιώτης Σταμπουλίδης: Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες

Διαβάστε επίσης

 

Για το συχνό φαινόμενο διαφημιστικών που παραπέμπουν σε ιστότοπους -παγίδες και ουσιαστικά ανύπαρκτες πλατφόρμες, με στόχο να εξαπατήσουν εύπιστους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά με την υπόσχεση κερδών από δήθεν χρηματιστηρικά προϊόντα ακόμα και σε κρυπτονομίσματα, μίλησε ο ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Οι διαφημίσεις αυτές, όπως έχει παρατηρηθεί, …φυτεύονται και σε μεγάλες ιστοσελίδες, γνωστών ΜΜΕ.
Με τη συγκεκριμένη μέθοδο διακινούνται σημαντικά ποσά από 1.000 έως 150.000 ευρώ, μέσω εμβασμάτων και πιστωτικών καρτών τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι γνωρίζοντες μιλούν για διεθνές κύκλωμα, προτρέπουν τα θύματα να καταθέτουν μηνύσεις, ενώ απαντήσεις αξιώνουν ερωτήματα για την απόδοση προσωποποιημένων ευθυνών .

Σύμφωνα με τον ΓΓ Γραμματέα Εμπορίου «Είναι ευκολότερος ο εντοπισμός μιας πλατφόρμας που είναι εγγεγραμμένη στο εθνικό σύστημα και καταλήγει σε gr. Στην περίπτωση παράνομης προώθησης προϊόντων, μιλάμε για έγκλημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα και της Αρχής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς επικεντρωνόμαστε στις επιλεγμένες πρακτικές και μεθόδους, όπως και στα κανάλια προώθησης των συγκεκριμένων προϊόντων

Όταν πρόκειται για πλατφόρμες διεθνούς εμβέλειας, στις οποίες εμπλέκονται υπηρεσίες άλλων χωρών, το πράγμα γίνεται πιο σύνθετο σε σχέση με την αντιμετώπισή του.
Ανεξαρτήτως όμως προϊόντος, η αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση αυτής της οργανωμένης διαδικτυακής απάτης, ανήκει στην Υπηρεσία, Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.»

Όπως εξήγησε ο κ Σταμπουλίδης, «στο πλαίσιο λειτουργίας της ΓΓ Εμπορίου υπάρχουν πυλώνες που αφορούν στη προστασία του καταναλωτή απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές για υπηρεσίες και αγαθά από αγοραπωλησίες και ασφαλιστικές εταιρίες. Όταν κάποιος απευθυνθεί σε εμάς θα πρέπει να υπάρχει από την απέναντι πλευρά, κάποιος. Αν όμως αυτός βρίσκεται πχ στη Χονολουλού , μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.»

Στην επισήμανση ότι όλα δείχνουν πως πρόκειται για απάτες με ξέπλυμα χρήματος, καθώς πολλά από τα ποσά διακινούνται από την Ελλάδα μέσω διεθνών παρόχων, με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών τραπεζικών καρτών για να οδηγηθούν στη Λιθουανία και στη συνέχεια στη Βρετανία, πριν χαθούν τα ίχνη τους, ο κ Σταμπουλίδης ανέφερε πως «ακόμη δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες στη Γ.Γ. Εμπορίου»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα