back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Η πολιτεία Λαβύρινθος και άλλες αθησαύριστες ιστορίες» του Αργύρη Χιόνη

Διαβάστε επίσης

Η μαγεία της γραφής, η γλωσσική οικονομία, το σκωπτικό χιούμορ, κύρια γνωρίσματα της πένας του Αργύρη Χιόνη, είναι παρόντα και στη νέα έκδοση.

Δεκατρία επιλεγμένα κείμενα, δώδεκα δημοσιευμένα παλιότερα σε λογοτεχνικά περιοδικά και ένα ανέκδοτο, συγκεντρώνονται σε έναν τόμο. Κείμενα που χρονολογούνται από το 1976 έως και τον θάνατο του συγγραφέα το 2011. Η επιλογή έγινε από τον φιλόλογο Κυριάκο Ραμολή μετά από μεγάλη έρευνα σε βιβλιοθήκες και στο αρχείο του συγγραφέα που βρίσκεται στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η παιγνιώδης διάθεση διακατέχει ως συνεκτικός ιστός όλες τις ιστορίες. Μια πολιτεία λαβύρινθος, φόρος τιμής στον Μπόρχες, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν ποτέ και καλούνται να αλλάξουν γρήγορα ρόλους, μεταπηδώντας στιγμιαία από την ευτυχία στη δυστυχία. Μια εύρεση σε παλαιοβιβλιοπωλείο του Λονδίνου ενός συλλεκτικού τόμου με ποιήματα χαϊκού του Καμιμούρα Γιουτάκα, άλλου προσωπείου του Χιόνη. Ένας πιανίστας παλεύει με το πιάνο του σαν παλαίμαχος παλαιστής με κήτος, ενώ αυτοβιογραφικά διηγήματα, όπως ένας παιδικός έρωτας που μύριζε «μοσχοσάπουνο και σοκολάτα», ενώνονται με πορτρέτα της Ζυράννας Ζατέλη και του ποιητή Χρίστου Λάσκαρη. Και δίπλα, σταθερό σημείο αναφοράς, ο δρόμος, ως συλλογή διευθύνσεων, ταυτοτήτων, εντυπώσεων και εμπειριών.

«Ο Χ. ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος κι έμενε σ’ ένα συνηθισμένο σπίτι στην πόλη Χ. Η ζωή του απαρτιζόταν από συνηθισμένες μέρες στο γραφείο, από συνηθισμένα βράδια στο σπίτι κι από συνηθισμένες νύχτες στο κρεβάτι του. Το πιο ασυνήθιστο πράγμα που μπορούσε να του συμβεί ήταν που, κάπου κάπου, άλλαζε αυτή η τάξη της ζωής του ή μάλλον ποικιλλόταν μ’ ένα ποτήρι σε κάποιο μπαρ, μεταξύ γραφείου και σπιτιού, ή με μια γυναίκα στο κρεβάτι του, μεταξύ βραδιού και νύχτας (και ποτέ ολόκληρη τη νύχτα, γιατί, τότε, το πράγμα θα καταντούσε υπερβολικά ασυνήθιστο, και δε θα το άντεχε)» (από το «Μια αστυνομική ιστορία», 1982).

«Η πολιτεία Λαβύρινθος και άλλες αθησαύριστες ιστορίες» του Αργύρη Χιόνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη με επιλογή, πρόλογο και σημειώσεις του Κυριάκου Ραμολή και επίμετρο και φιλολογική επιμέλεια της Γιώτας Κριτσέλη. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορούν επίσης οι συλλογές του συγγραφέα «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες», «Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες» και τα θεατρικά του έργα «Το μήνυμα και άλλες δύο φάρσες».

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα