back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παπαευαγγέλου: Η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού θα επικρατήσει – Kανείς δεν μπορεί να ξέρει αν είμαστε στο τελευταίο lockdown

Διαβάστε επίσης

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βασίζεται στα «σκληρά δεδομένα», είτε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είτε τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ σταθερός παραμένει ο δείκτης των 10 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Μεγάλη διασπορά παρατηρείται στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού και το στέλεχος αυτό μεταδίδεται κυρίως εκεί όπου παρατηρούνται μεγάλες συρροές, είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερώσης από το υπουργείο Υγείας, εκτιμώντας ότι το στέλεχος αυτό τελικά θα επικρατήσει, όμως ο εμβολιασμός το καλύπτει και προστατεύει.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βασίζεται στα «σκληρά δεδομένα», είτε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είτε τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ σταθερός παραμένει ο δείκτης των 10 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.
Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται μείωση κρουσμάτων στις μεγάλες ηλικίες, λόγω των εμβολιασμών που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Σύμφωνα με την κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, ο μέσος όρος κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι 1.040. «Όσο προχωράει ο εμβολιασμός στη χώρα, τόσο θα μειωθούν οι βαριές λοιμώξεις» πρόσθεσε. «Παρατηρείται σταθεροποίηση στην πορεία της πανδημίας στην Αττική, την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν» συνέχισε. «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 208 εισαγωγές ανά ημέρα. Η αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, έχει αρχίσει να πιέζει λίγο την Αττική. Η καθολική χρήση μάσκας παραμένει το σημαντικότερο όπλο, ακόμα κι αν προχωρούν οι εμβολιασμοί»

Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σήμερα διαβιούν στην Αττική, σημείωσε τονίζοντας όμως ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση αλλά υπάρχει εκθετική αύξηση στα νησιά και ειδικά στη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία.

Αναφερόμενη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, είπε ότι “υπάρχει ανησυχητική αύξηση της αφρικανικής μετάλλαξης της Covid 19 και ως εκ τούτου συστήνουμε την επιβολή σκληρού lockdown και αυξημένη διενέργεια τεστ”. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται επίσης σε Κεφαλονιά, Κόρινθο και Αχαΐα.
Η καθηγήτρια κα. Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμα ότι όσο προχωράμε σε εμβολιασμούς και μπαίνουμε στην άνοιξη με ακόμα περισσότερα άτομα να έχουν εμβολιαστεί, νιώθουμε μια αισιοδοξία, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει αν θα είναι το τελευταίο λοκντάουν.

Επίσης, η κα. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι εσφαλμένο το αίσθημα ασφάλειας στη δουλειά, επειδή νομίζουμε ότι έχουμε ίδιες επαφές καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι με τους συναδέλφους μας. Γίνεται ένας φαύλος κύκλος, γι αυτό δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι “είναι σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί περίπου στις 200 ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.

Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64 ετών. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα και να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα