back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ για τη σεξουαλική κακοποίηση, την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Διαβάστε επίσης

Η σεξουαλική κακοποίηση, η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία, ήταν το θέμα τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα περιστατικά σεξουαλικής βίας και κακοποίησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα το δημόσιο διάλογο, αλλά και σε συνέχεια των προτάσεων που κατέθεσε η ΟΝΝΕΔ στον υπουργό Δικαιοσύνης για την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Στη συζήτηση, που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ, συμμετείχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, ενώ προσκεκλημένες για να μιλήσουν για τα ζητήματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μελών της ΟΝΝΕΔ ήταν η Νίκη Μάντσιου, ιστορικός ΑΠΘ & υπεύθυνη ανάπτυξης WIN Hellas, η Κική Πετρουλάκη, ψυχολόγος Ph.D. & πρόεδρος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας και η Χαρά Χότουμαν-Χιόνη, δικηγόρος εξειδικευμένη στα θέματα έμφυλης βίας.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική & Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε στον χαιρετισμό της: «Για μένα, αλλά και τη γενιά μου, η ζωή μας στην ΟΝΝΕΔ ήταν το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίξαμε το όραμά μας για έναν καλύτερο κόσμο. Πλέον έχουμε την υποχρέωση, από άλλη θέση, αλλά όχι με άλλη φιλοσοφία, το όραμα εκείνο να το κάνουμε πράξη.

Η εξάλειψη της έμφυλης βίας μας αφορά όλες και όλους. Ατομικά έχετε την υποχρέωση στους εαυτούς σας, στη γενιά σας, και στις επερχόμενες γενιές, να μιλήσετε αν δέχεστε βία ή σεξιστική συμπεριφορά. Απευθυνθείτε στο Δίκτυο Δομών της γενικής γραμματείας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Συλλογικά, ως οργάνωση, σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες που έχετε λάβει σε τόσο σοβαρά κοινωνικά θέματα και θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να επικοινωνήστε το μήνυμα ότι κάθε πράξη βίας ενάντια σε γυναίκες, είναι πράξη που στρέφεται ενάντια στην ίδια την κοινωνία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι προσκεκλημένες αναφέρθηκαν στους τρόπους με τους οποίους, εφόσον κάποιος από εμάς γίνει μάρτυρας ενός περιστατικού έμφυλης ή οικογενειακής βίας ή κάποιο θύμα τέτοιων πράξεων μας εμπιστευθεί, μπορούμε να βοηθήσουμε τα θύματα πρακτικά ή ψυχολογικά προκειμένου να βρουν τη δύναμη να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές, αλλά και σε φορείς υποστήριξης με σκοπό να βρουν την απαραίτητη στήριξη προκειμένου να μπορέσουν να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Ταυτόχρονα, αναλυτική αναφορά έγινε στην νομική πλευρά του ζητήματος, την αντιμετώπιση των θυμάτων από το νόμο, ενώ συζητήθηκαν και οι προτάσεις που κατέθεσε η ΟΝΝΕΔ στον υπουργό Δικαιοσύνης αναφορικά με την αυστηροποίηση του απειλούμενου πλαισίου ποινών για τους δράστες τέτοιων πράξεων κατά ανηλίκων, αλλά και για την επιβαρυντική περίσταση σε ό,τι αφορά το έγκλημα του βιασμού, που θα προβλέπει πως όταν το θύμα είναι ανήλικο θα επιβάλλεται στο δράστη ισόβια κάθειρξη, καθώς και τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η αναπληρώτρια υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού, Ζωή Κόρδου, συμμετείχαν η διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Κόλλια, η υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Κατερίνα Καραβιώτη, ο υπεύθυνος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Μάγγελ, ο αν. υπεύθυνος Εθελοντισμού Απόστολος Αλεξιάδης, η αν. υπεύθυνη Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Πράγια και η αν. υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Φλώρα Μαλασίδη.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Τα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης, της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι ζητήματα που θίγουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων στον πυρήνα της ύπαρξής τους. Σκοπός της σημερινής μας συζήτησης είναι να αφυπνίσουμε την κοινή γνώμη, αλλά και να στηρίξουμε τα θύματα αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων, ενθαρρύνοντας αυτούς τους ανθρώπους να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη. Στις ιστορίες των ανθρώπων κρύβεται η αλήθεια κι αυτήν θέλουμε να αναδείξουμε. Πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε ένα κράτος δικαίου το οποίο προστατεύεται με νόμους και κανόνες οι οποίοι πάνω από όλα υπάρχουν ώστε να μας προστατεύουν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η πρότασή μας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα για αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ειδικά όταν τα θύματα είναι ανήλικα».

Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα