back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένταξη των δημοτών Δραπετσώνας που μένουν σε κοντέινερ στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία”

Διαβάστε επίσης

Tην ένταξη των δημοτών της Δραπετσώνας, οι οποίοι διαμένουν στον καταυλισμό των κοντέινερ στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” ανακοίνωσε η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την επίσκεψη της στην περιοχή, μαζί με τον Δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο.

Το πρόγραμμα, διασφαλίζει -μεταξύ άλλων- κατοικία και οικοσκευή για δύο χρόνια και ταυτόχρονα επιδοτούμενη θέση εργασίας.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος του προγράμματος, υπάρχει πρόβλεψη υπηρεσίας ενεργοποίησης, επαγγελματικής κατάρτισης και προώθησης στην εργασία, που θα περιλαμβάνουν επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, καθώς και επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι «δεν αφήνουμε κανέναν συμπολίτη μας απροστάτευτο”, προσθέτοντας πως η παροχή βοήθεια θα είναι ουσιαστική και στοχευμένη.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα, «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» αποτελεί στοχεύει στην επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

Προβλέπει την επιδότηση ενοικίου για διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και την επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες. Παράλληλα, παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στους ωφελούμενους με στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίησή τους, ώστε να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του φαινομένου της έλλειψης στέγης σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Υλοποιείται από Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και δημόσιους Φορείς παροχής κοινωνικής φροντίδας, σε συνεργασία με πιστοποιημένους μη κερδοσκοπικούς Φορείς παροχής κοινωνικής φροντίδας.

Το Πρόγραμμα σήμερα στοχεύει στις ακόλουθες ομάδες:
  • Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων ή Υπνωτήρια,
  • Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, containers, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία),
  • Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,
  • Άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.
Ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι
  • Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.
  • Η κινητοποίηση για επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης.
  • Η ένταξη στο Πρόγραμμα κατ’ εκτίμηση 600 ατόμων για διάστημα έως και δεκαοκτώ μηνών.
  • Από το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων, η ένταξη ποσοστού 20% κατ’ ελάχιστον, στον πυλώνα της εργασιακής επανένταξης.
  • Η ανάπτυξη συνέργειας μεταξύ Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα