back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Σε ανατιμήσεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης που φθάνουν έως και το 33% προχωρούν εταιρείες τροφίμων με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δουν αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας και δύσκολων οικονομικών συγκυριών για τα νοικοκυριά.

Οι ανατιμήσεις αφορούν τα εξής προϊόντα: Βούτυρο 4,5%, καφές έως 7%, προϊόντα περιποίησης 3%, καθαριστικά 7,5%, αφρόλουτρα 9%, σαμπουάν 4,5%, αναψυκτικά έως 5,5%, χυμοί έως 5%, τυροκομικά 2,3%, πλαστικά γάντια 33%, γαλακτοκομικά 7%, κατεψυγμένα λαχανικά 5%, βρεφικές κρέμες 2%, σοκολατοειδή έως 4,5%, αλκοολούχα ποτά έως 3%, εμφιαλωμένο νερό έως 6,5%, σπορέλαια έως 10%, κατεψυγμένα ψάρια 8%, γιαούρτια 6,5% και μπίρες 3%.

Ήδη οι αυξήσεις έχουν φτάσει στα καταστήματα τροφίμων στις αρχές του χρόνου, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ , δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ορισμένες ακόμη εταιρείες που θα προχωρήσουν σε περαιτέρω ανατιμήσεις, προκαλώντας πονοκέφαλο στους καταναλωτές σε μια δύσκολια συγκυρία με αναστολές εργασίας και το σύννεφο των απολύσεων να πλανάται.

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων γίνονται σταδιακά, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα καταστήματα τροφίμων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ανατιμήσεις που αφορούν ορισμένα προϊόντα από μεμονωμένες εταιρείες και όχι από το σύνολο των εταιρειών που τροφοδοτούν τα καταστήματα τροφίμων.

Οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γίνονται σε μια συγκυρία που οι καταναλωτές σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, δαπανούν το 49% των εισοδημάτων τους στα είδη σούπερ μάρκετ όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από την πανδημία ήταν στο 40% των εισοδημάτων τους.

Αυξήσεις στα καύσιμα

Την ανιούσα παίρνουν και οι τιμές των καυσίμων καθώς σε μόλις ένα μήνα η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 7 λεπτά το λίτρο και κατά 5 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο μέσος όρος τιμής της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, στις 10 Φεβρουαρίου ήταν στο 1,510 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στις 10 Ιανουαρίου 1,43 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7 λεπτά του ευρώ. Αντίστοιχη αύξηση, 5 λεπτών του ευρώ σημειώθηκε και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που εκτινάχθηκε στα 0,90 ευρώ από 0,85 ευρώ πριν από ένα μήνα.

Χριστιάνα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα