back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μία πόλη που την λένε Ypsilanti

Διαβάστε επίσης

‘Ηταν Φεβρουάριος του 1821 όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προύθο και ύψωσε την σημαία της επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας παρουσίασε την επαναστατική του προκήρυξη “Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος” και η ιστορία πήρε τον δρόμο της…

Σε μια άλλη, μακρινή, άκρη της υφηλίου , το 1809 για πρώτη φορά λευκοί άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε ένα παλαιό ινδιάνικο πέρασμα του ποταμού Χιουρόν στην περιοχή των μεγάλων λιμνών. Μια μικρή πτυχή στην εξερεύνηση της ηπείρου, τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο για την ανεξαρτησία.
Τους τρείς πρώτους γάλλους εξερευνητές , ακολούθησαν σταδιακά ορισμένοι άποικοι και δημιουργήθηκε ο πρώτος εμπορικός σταθμός.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η Επανάσταση ήταν σε πλήρη εξέλιξη και ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ήταν η ευγενική και ηρωική μορφή ενός άλλου Υψηλάντη.
Ο Δημήτριος Υψηλάντης αγωνίστηκε σε πεδία των μαχών, στις πολιορκίες πόλεων και ήταν ο επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων στην “μάχη των Μύλων” όπου απέκρουσε τις στρατιές του Ιμπραήμ.

Στον περίφημο πίνακα του Peter Von Hess αποτυπώνεται η μορφή του κατά την μάχη όπου υπερασπίστηκε το Άργος από την πολιορκία των Τούρκων.

Τα νέα ταξιδεύουν…

Το 1825 στην έρημη ακόμα, αχανή περιοχή του Μίσιγκαν τρεις άποικοι συνένωσαν τις εκτάσεις που κατείχαν για να δημιουργήσουν ένα νέο οικισμό. Ήταν οι  Augustus Woodward, John Stewart, and William Harwood, οι οποίοι ονόμασαν τον καινούργιο οικισμό “Ypsilanti”. Τα νέα από την επαναστατημένη Ελλάδα είχαν ταξιδέψει πολύ μακρυά…

Παραμένει άγνωστο με τι τρόπο οι πρώτοι άποικοι έμαθαν για τα γεγονότα στην Ελλάδα, τι είχαν ακούσει για τους επαναστάτες που ξεσηκώθηκαν απέναντι σε μια αυτοκρατορία και τον αγώνα τους κατά των Οθωμανών. Ποιά κατορθώματά τους να είχαν φτάσει μέχρι τις μεγάλες λίμνες, αφού πρώτα οι ειδήσεις διέσχισαν τον ωκεανό και μεγάλες εκτάσεις της άγριας δύσης.  Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτή την περιοχή μόλις το 1830 κατέστησαν εφικτά τα ταξίδια με τις περίφημες ταχυδρομικές άμαξες.

Βέβαια το φιλελληνικό κίνημα είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ  σχεδόν αμέσως με την έναρξη του Αγώνα όταν τον Μάρτιο του 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και η Μεσσηνιακή Σύγκλητος είχαν στείλει επιστολή προς τον αμερικανικό λαό , ως έκκληση για βοήθεια. Ο φιλέλληνας ακαδημαϊκός και πολιτικό Edward Everett κατέστησε γνωστό τον ξεσηκωμό των Ελλήνων και σύντομα οι πρώτοι αμερικανοί έφτασαν στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος στην επανάσταση. Από το 1822 άλλωστε η πόλη Νόρθάμπτον στην πολιτεία της Ν.Υόρκης είχε μετονομαστεί σε Greek town.

Στο Μίσιγκαν η περιοχη Woodruff’s Grove, που είχε πάρει τό όνομά της από ένα πρώτο οικιστή, μετονομάστηκε επισήμως σε Ypsilanti.  Έκτοτε μέχρι και σήμερα η πόλη αποδίδει επίσημα την ονομασία της στον ήρωα του 1821 , Δημήτριο Υψηλάντη.Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα του τοπικού δήμου:
“Μια ηρωική φιγούρα στην μάχη των Ελλήνων κατά της τυραννίας των Τούρκων, μια πάλη για την ελευθερία την οποια πολλοί αμερικανοί συνέδεαν με την δική τους” και μνημονεύει την αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων στο Άργος απέναντι σε ένα πολύαριθμο στρατό των αντιπάλων και την τολμηρή διαφυγή μέσα απο τις γραμμές του εχθρού.

Η Υpsilanti του Μίσιγκαν είναι μια πόλη η οποία ευημερεί.  Σε περίοπτη θέση στο κέντρο της πόλης υπάρχει η προτομή του Δημήτριου Υψηλάντη ανάμεσα στην αστερόεσσα και την Ελληνική σημαία.
Η περίπτωση της Ypsilanti είναι εμφανής η άμεση αναφορά στον αγώνα του 1821 αλλά δεν είναι η μοναδική πόλη που έλαβε  το όνομά της από πτυχές της Ελληνικής ιστορίας.  Μόνο στην πολιτεία του Μίσιγκαν υπάρχουν και σήμερα πόλεις που ονομάζονται Sparta, Leonidas, Arcadia και Ionia.  Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και μια μικρή ιστορία και βεβαια η ευρύτατα εξαπλωμένη παράδοση εκείνη την εποχή να αποδίδουν σε νεότευκτες πόλεις και χωριά ονόματα από την ιστορία της Ελλάδας των κλασσικών χρόνων.

Γ.Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα