12.5 C
Athens
Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

ΚΥΑΔΑ: Ένα τιτάνιο έργο προσφοράς για 26.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη

✚ ΑΘΗΝΑ

Βασίλης – Φοίβος Αξιώτης: Μονόδρομος για τον δήμο Αθηναίων η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Για την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο...

ΟnAthens: Έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών σε τοίχους, δρόμους και πλατείες

Ένα φιλί από την Αθήνα, για μια πόλη με συναισθήματα. Το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει την τοιχογραφία «Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή....

Το Κοινωνικό Τσίρκο της Αθήνας και online

Διαδικτυακή αυλαία έναρξης για το Κοινωνικό Τσίρκο της Αθήνας Το Κοινωνικό Τσίρκο της Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί τις τεχνικές τσίρκου για την προώθηση του...

Αναδεικνύεται η Ακαδημία Πλάτωνος – Δημιουργείται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας

Στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμου Αθηναίων Ομόφωνα εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου οι μελέτες...

Διαδικτυακά εργαστήρια κόμικς και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά

Δύο διαδικτυακά εργαστήρια για παιδιά διοργανώνουν το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και η «Οργάνωση Γη» στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Sport For Athens. Εργαστήρι...

Το Kέντρο Yποδοχής και Aλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) παρέχει ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών σε σύνολο 26.000 ευάλωτων κατοίκων της πόλης.

«Το προσωπικό του Κέντρου υπερβάλει εαυτόν για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και να στηρίξει τους χιλιάδες ανθρώπους που κυριολεκτικά εξαρτώνται από τις υπηρεσίες μας» τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 984 η υπεύθυνη Κοινωνικών Υπηρεσιών του ΚΥΑΔΑ Ελένη Τριανταφύλλου.

Οι υπηρεσίες μας υπογράμμισε η κ. Τριανταφύλλου λειτουργούν 365 μέρες το χρόνο για οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και καθημερινές. Η ίδια επισήμανε ότι την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν οι συμπολίτες μας που ζήτησαν βοήθεια από το ΚΥΑΔΑ. «Οικογένειες που λόγω της κρίσης έμειναν με μικρότερο ή καθόλου εισόδημα. Ηλικιωμένοι που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα. Άνθρωποι που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη, ήρθαν στις υπηρεσίες μας», τόνισε η κ. Τριανταφύλλου. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στη μεγάλη συνδρομή του δήμου που ενίσχυσε τις υπηρεσίες με νέο προσωπικό, τους πολίτες που συγκινητικά προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στο κέντρο αλλά και τους χορηγούς που στήριξαν το έργο του.

Προσφορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών

Σύμφωνα με την υπεύθυνη Κοινωνικών Υπηρεσιών του ΚΥΑΔΑ, μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το ΚΥΑΔΑ υποστηρίζει κάθε μήνα τους ωφελούμενους με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως π.χ. είδη ατομικής υγιεινής για καθαριστικά σπιτιού, αλλά και με ρούχα, παπούτσια, τσάντες και άλλα είδη ένδυσης και υπόδησης, μέσω των καταστημάτων της Αθηναϊκής Αγοράς.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων το οποίο υποστηρίζει συνολικά 3.000 εγγεγραμμένους άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, παρέχοντας τους την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και παραφαρμακευτικά προϊόντα, όπως συμπληρώματα διατροφής και βρεφικά προϊόντα.

Η διανομή των ειδών γίνεται στο κτίριο του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων που έχει πλέον διαμορφωθεί μετά από ανακαινίσεις σε ένα Κοινωνικό Εμπορικό Κέντρο.

Σχεδόν 250 ωφελούμενων οικογενειών λαμβάνουν επίσης κάθε μήνα από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης διατακτικές σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά, δημιούργησε δύο νέα προγράμματα αποκλειστικά για σύνολο 480 οικογενειών που επλήγησαν από την πανδημία, προσφέροντάς τους όχι μόνο τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να αφήσουν πίσω τους όλη αυτή την περιπέτεια.

Κοινωνικό πλυντήριο

Στον χώρο του Κοινωνικού Εμπορικού Κέντρου λειτουργεί και το Κοινωνικό Πλυντήριο του Κ.Υ.Α.Δ.Α., ένας χώρος όπου οι οικογένειες που δεν έχουν πλυντήριο στο σπίτι τους μπορούν να έρθουν να αφήσουν τα ρούχα της οικογένειας και να τα παραλάβουν μετά από λίγες ώρες πλυμένα στεγνωμένα και διπλωμένα. Στόχος της συγκεκριμένης δομής είναι να μη στερηθεί καμία οικογένεια το δικαίωμα στα καθαρά ρούχα και το αίσθημα αξιοπρέπειας που αυτή εξασφαλίζει.

Στο κοινωνικό πλυντήριο πραγματοποιούνται κάθε μήνα περίπου 250 πλύσεις.

Σημαντικές υπηρεσίες υγείας

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δημιούργησε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ένα Κοινωνικό Ιατρείο στα κεντρικά του κτιρίου επί της Οδού Πειραιώς 35, με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, αλλά και τη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Λίγες μέρες αργότερα άνοιξε τις πόρτες του και ένα δεύτερο Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας, που παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες ψυχολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης σε μία κοινωνική ομάδα που έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα οικονομικά και κατ’ επέκταση ψυχολογικά από την υγειονομική κρίση.

Η επίσκεψη στα Κοινωνικά Ιατρεία γίνεται κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 210- 5246515 (επιλογή 3).

Σημαντικές υπηρεσίες προς τον άστεγο πληθυσμό της πόλης

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διαθέτει δομές φιλοξενίας αστέγων όπου εκτός από στέγη και σίτιση οι ωφελούμενοι λαμβάνουν ψυχοκοινωνική στήριξη ώστε να μπορέσουν να σταθούν τα πόδια τους:

· Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία σύγχρονη δομή με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 400 ατόμων, που απαρτίζεται από Υπνωτήριο, όπου χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίε, ο άστεγος μπορεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθεί, Ξενώνα βραχείας φιλοξενίας, όπου οι φιλοξενούμενοι βρίσκουν εκτός από στέγη και σίτιση, όλη την ιατρική, ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, να βρουν δουλειά και να «επιστρέψουν» στην κοινωνία, και το Κέντρο Ημέρας, όπου οι άστεγοι της πόλης μπορούν να καλύπτουν βασικές, καθημερινές ανάγκες τους (πλύσιμο ρούχων, ατομικό λουτρό, σίτιση, καφέ).

· Την “Εστία των Αθηνών”όπου φιλοξενούνται έως και 50 άστεγοι (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) και η οποία πρόσφατα ανακαινίστηκε.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή στις δομές φιλοξενίας αστέγων του Δήμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ξενώνα Άστεγων Τοξικοεξαρτημένων που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη, βρίσκονται στεγασμένοι περίπου 340 άνθρωποι.

Καθημερινή δωρεάν σίτιση

Σχεδόν 570 εγγεγραμμένοι ωφελούμενοι λαμβάνουν τέσσερις φορές τον μήνα (κάθε Τετάρτη) εβδομαδιαίο πακέτο τροφίμων μακράς διαρκείας. Επιπλέον, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει αναλάβει τη σίτιση στις δομές υποστήριξης αστέγων της πόλης, ενώ διανομή φαγητού πραγματοποιούν καθημερινά και οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στους ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους της πόλης.

Καθημερινά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διανέμει περίπου 900- 1.000 πλήρη γεύματα.

Υπηρεσίες STREETWORK

Επίσης το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται καθημερινά δίπλα τον άστεγο πληθυσμό της πόλης που παραμένει στο πεζοδρόμιο προσφέροντας φαγητό, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, προσπαθώντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και ενημερώνοντάς τους για τις δυνατότητες στέγασης που είναι διαθέσιμες στην πόλη.

Πρόσφατα, οι βάρδιες των ομάδων street work του ΚΥΑΔΑ διπλασιάστηκαν. Έτσι τέσσερις ομάδες κοινωνικών λειτουργών και νοσηλευτών βρίσκονται πρωί και βράδυ στους δρόμους της πόλης για να υποστηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες οι ομάδες streetwork στελεχώθηκαν και με νοσηλευτές, οι οποίοι πραγματοποιούν θερμομετρήσεις και Rapid τεστ στον άστεγο πληθυσμό, ώστε σε περίπτωση εντοπισμού κάποιο κρούσματος να φροντίσουν για την άμεση παραπομπή του σε νοσοκομείο αναφοράς.

Επέκταση του ωραρίου για κάλυψη των αναγκών

Πρόσφατα, το ωράριο του Κοινωνικού Εμπορικού Κέντρου επεκτάθηκε, ούτως ώστε να εξυπηρετεί τους ωφελούμενους του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης και τις απογευματινές ώρες, έτσι οι ωφελούμενοι που λαμβάνουν τρόφιμα από τον Κόμβο καθώς και οι ωφελούμενοι που επιθυμούν να προμηθευτούν ρούχα παπούτσια από τα καταστήματα της αθηναϊκής αγοράς μπορούν να εξυπηρετούνται από τις 08.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα (πλην Τετάρτης).

Ανοιχτές παραμένουν με διευρυμένο ωράριο και οι αποθήκες του ΚΥΑΔΑ επιτρέποντας στους πολίτες που θέλουν να κάνουν δωρεές για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη να παραδώσουν ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, παιχνίδια, βιβλία, τρόφιμα κ.ο.κ. και τις απογευματινές ώρες, μέχρι τις 19:30.

Με 26.000 ωφελούμενους, κάθε δωρεά βρίσκει στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. τον ιδανικό της αποδέκτη!

· Το ωράριο των υπολοίπων υπηρεσιών του Κοινωνικού Εμπορικού Κέντρου (Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Πλυντηρίου είναι καθημερινά, 08.00-15.00).

· Η ανταπόκριση των πολιτών της Αθήνας, αλλά και πολιτών από κάθε περιοχή της Ελλάδας είναι καθημερινή και συγκινητική. Δεν περνά μέρα που να μην έλθουν στις αποθήκες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων πολίτες για να δωρίσουν τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, παπούτσια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Ενοίκια: Δόθηκαν οι αποζημιώσεις αλλά τώρα απαιτούνται δηλώσεις COVID για τον Μάρτιο

Πίσω παίρνει τελικά το υπουργείο Οικονομικών την δέσμευση στην οποία είχε προχωρήσει ,με ανακοίνωσή του,προ ολίγων ημερών ότι για την διπλή αποζημίωση...

Βόμβα Μπάιντεν κατά της Τουρκίας: Θα αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται εντός ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄...

Συναγερμός στο Ισραήλ: Συριακός πύραυλος εξερράγη κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Συριακός πύραυλος επιφανείας-αέρος εξερράγη σε τομέα του νότιου Ισραήλ σήμερα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, συμβάν που είχε αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι σειρήνες της αεράμυνας...

Αργεντινή: Ξεπέρασαν τους 60.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 2,7 εκατ. κρούσματα

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε τους 60.000 στην Αργεντινή, όπου ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό σε ημερήσια βάση...

Wall Street: Ισχυρή ανάκαμψη έπειτα από τη διήμερη πτώση

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 316,01 μονάδων (+0,93%), στις 34.137,31 μονάδες. Ο δείκτης...

Πάγωσε ξανά η Αμερική: Νεκρός από σφαίρες αστυνομικού αφροαμερικανός πατέρας 10 παιδιών

Ένας Αφροαμερικανός μετατράπηκε στον στόχο πυρών της αστυνομίας χθες Τετάρτη στη Βόρεια Καρολίνα και προστέθηκε στον ατελείωτο κατάλογο των μελών της μειονοτικής αυτής ομάδας...

Βραζιλία: Σχεδόν 3.500 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 80.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 79.719 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συνελήφθη 43χρονος που φέρεται ως ηγετικό μέλος κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών

Ένας 43χρονος Ιρακινός συνελήφθη, στον Κολωνό, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε βάρος...

Βασίλης – Φοίβος Αξιώτης: Μονόδρομος για τον δήμο Αθηναίων η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Για την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο...

Αστυνομική επιχείρηση στην Κυψέλη

Σε εξέλιξη είναι αστυνομική επιχείρηση για την αποτροπή συναθροίσεων στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Δημήτρης Πέρρος

Ζωγραφίζοντας την κλιματική αλλαγή στους δρόμους της Αθήνας

Η δημόσια τέχνη ως εργαλείο για την κοινωνική αλλαγή Έφηβοι, παιδιά και νέοι της Αθήνας διερευνούν επίκαιρα κοινωνικά θέματα και σε συνεργασία με τους Street...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Σχηματαρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Σχηματαρίου για την Πέμπτη ανακοίνωσε η εταιρεία «Νέα Οδός». Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στον Ημικόμβο...