back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α. Τσίπρας: Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, στον οποίο καταλόγισε έλλειψη ενσυναίσθησης και αλαζονεία στην διαχείριση της πανδημίας, εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Τριτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αλφα.

“Ο πρωθυποργός βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας, εστιάζοντας την κριτική του στα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του στην Ικαρία το περασμένο Σαββατοκύριακο. “Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι έχει μολυνθεί από μια πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια. Την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας. Δεν πρόκειται περί λάθους.

Πρόκειται περί αλαζονείας

Πρόκειται περί αλαζονείας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας, για να προσθέσει: “Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο στις εικόνες αυτές στην Ικαρία δεν ήταν το γεγονός αυτό καθεαυτό, ότι την ώρα που βάζεις, εξαγγέλλεις μέτρα σκληρά, που απαγορεύεις από τους πολίτες να κυκλοφορούν και να περπατάνε μετά τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή, την ημέρα εκείνη εσύ αποφασίζεις με 30 νοματαίους να κάτσεις να φας ενώ τα εστιατόρια είναι κλειστά και σε βλέπει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και ξέρει ότι δεν μπορεί να το ανοίξει το εστιατόριό του γιατί απαγορεύεται. Στο δικό του εστιατόριο κολλάει και στο μπαλκόνι του βουλευτή δεν κολλάει”.

Βλέποντας και κάνοντας…

Ο Α. Τσίπρας, σημείωσε πως ένα νέο lockdown μέσα στο lockdown, νομίζω ότι, πέρα από την ανησυχία όλων μας για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνει αυτό που λένε όλο αυτό το διάστημα: “ότι η κυβέρνηση κινείται βλέποντας και κάνοντας, τώρα κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και βλέπει τι θα γίνει την επομένη. Άρα μάλλον είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης απέναντι στην πανδημία”.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ίδια συνέντευξη ρωτήθηκε για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδειας και τις κινητοποιήσεις, όπου ναι μεν παραδέχτηκε πως υπάρχει το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι στις συγκεντρώσεις, ωστόσο υποστήριξε πως η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αντιδράσεις.
“Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι’ αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία. Άρα, ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση” ανεφερε ο Α. Τσιπρας.

Ο Α. Τσίπρας εκτίμησε πως έχει ξεκινήσει η φθορά της κυβέρνησης, συνδέοντας αυτή την εξέλιξη με εισηγήσεις που δέχεται ο Κ. Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές.
“Πιστεύω ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έχει αρχίσει η φθορά. Και ξέρετε, όταν αρχίζει αυτή η φθορά δεν έχει νόημα κανείς να στηρίζεται ούτε στην επικοινωνιακή υπεροπλία, ούτε στην επικοινωνία. Μόνο στην ουσία μπορεί κανείς να στηριχθεί και όχι στην επικοινωνία. Εγώ πιστεύω ότι έχει αρχίσει η φθορά. Και σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι ο πολιτικός χρόνος το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ συμπυκνωμένος. Εντούτοις, αν ο κ. Μητσοτάκης ακούσει αυτές τις εισηγήσεις των συμβούλων του που βλέπουν τις μετρήσεις και είδαν την άνοδο -τώρα βλέπουν την πτώση- και του λένε «πήγαινε τώρα σε εκλογές να νικήσεις τον αντίπαλό σου, πριν αρχίσει η πτώση αυτή να είναι ραγδαία», αν το κάνει αυτό, πιστεύω ότι θα υποστεί το βράδυ των εκλογών, αν δηλαδή εν μέσω της πανδημίας προσφύγει σε εκλογές ενώ έχει άλλα δυο χρόνια με βάση το Σύνταγμα, θα υποστεί μεγάλο, τεράστιο εκλογικό σοκ. Ούτε οι δημοσκοπήσεις θα τον σώσουν, ούτε οι μετρήσεις ούτε τίποτε”.

Πρόωρες εκλογές
Στην παρατήρηση γιατί ο ίδιος δεν ζητά πρόωρες εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε:
“Μα είναι δυνατόν; Το γεγονός ότι έχω περάσει 4,5 χρόνια από την καρέκλα του πρωθυπουργού, έχει πολλές αδυναμίες και μειονεκτήματα. Δεν μπορώ να πω εν πάση περιπτώσει ότι δεν έχω δοκιμαστεί. Οι πολίτες μας ξέρουν. Έχει όμως κι ένα πλεονέκτημα.
Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ανάγκη να αποδείξω κάτι. Ούτε θα βγω να διεκδικήσω το πιθανώς ευκαιριακό καλό για το κόμμα μου απέναντι στο καλό για τον τόπο. Διότι έχω πια την εμπειρία, κ. Σρόιτερ, και ξέρω την επόμενη μέρα. Αν εκλεγώ, θα διαχειριστώ αυτό που θα μου αφήσουν οι προηγούμενοι. Και ξέρετε τι μου άφησαν την προηγούμενη φορά; Ερείπια! Η μόνη κυβέρνηση η οποία άφησε γεμάτα τα ταμεία όταν έφυγε και μια χώρα δρομολογημένη και το χρέος ρυθμισμένο, ήμασταν εμείς στον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα ζητήσω εκλογές την ώρα που ο μέσος Έλληνας πολίτης αγωνιά για το αύριο. Όταν θα ανοίξει η μεγάλη συζήτηση όταν με το καλό θα φύγει η πανδημία και θα ανοίξει η συζήτηση ποιος μπορεί τώρα να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης, ποιος έχει δοκιμαστεί, ποιος έχει σχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας, για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, για τη στήριξη των ευάλωτων αλλά και της μεσαίας τάξης που την είχε κάνει σημαία ο κ. Μητσοτάκης και τώρα την έχει ρίξει στον Καιάδα, όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση οι εξελίξεις θα έρθουν ούτως ή άλλως από μόνες του”.

Για τον Δ. Κουφοντίνα

Για το Δ. Κουφουντίνα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ο Α. Τσίπρας απάντησε:
“Είναι ξεκάθαρο για μας, κ. Σρόιτερ, ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στη δημοκρατία. Και είναι ξεκάθαρο για μας ότι η ελληνική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα κατά της ζωής της οργάνωσης “17 ΝΟΕΜΒΡΗ” έχει αποφανθεί. Την ίδια στιγμή όμως είναι ξεκάθαρο ότι σε μια δημοκρατία πρέπει να ισχύουν οι νόμοι για όλους και για τον πιο ελεεινό δολοφόνο, καταδικασμένο. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Αν εδώ υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι οι νόμοι δεν πρέπει να ισχύουν για όλους, ας καταλάβουν ή ας αναρωτηθούν μήπως τελικά με αυτή την εμμονή τους αυτό που κάνουν είναι να τρέφουν το μίσος ενάντια στη δημοκρατία και όχι να το καταστέλλουν. Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο θέτω αυτή τη στιγμή. Άρα νομίζω ότι η θέση και η στάση μας είναι καθαρή. Από εκεί και πέρα όταν βλέπετε στελέχη, πολίτες με το διαμέτρημα του Βασίλη Βασιλικού, ή του Άλκη Ρήγου να τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου, δεν σημαίνει ότι τοποθετούνται υπέρ των πράξεων που διέπραξε και για τις οποίες έχει κριθεί.
Για τη χιονοστινάβαδα των καταγγελιών σεξουαλικης παρενόχλησης ο Α. Τσίπρας είπε:
“Θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους, γυναίκες ως επί το πλείστον αλλά και άνδρες, που βρήκαν τη δύναμη, το κουράγιο να καταγγείλουν την κακοποίησή τους, είτε αυτή η κακοποίηση είναι σεξουαλική κακοποίηση, είτε κακοποίηση εν ώρα εργασίας.

Να καταγγείλουν δηλαδή την εκμετάλλευση που έγινε εις βάρος τους από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είτε είχαν την εξουσία, είτε είχαν την εξουσία του φύλου. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια εξέλιξη που παρά το γεγονός ότι πονάει, παρά το γεγονός ότι θα δημιουργήσει και δημιουργεί εντάσεις και προβλήματα, στο τέλος της ημέρας μπορεί να ωθήσει τα πράγματα προς τα μπρος. Είναι μια αναγκαία κάθαρση, πρέπει να πω”

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα