back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαλί: Άρχισε η ανάπτυξη μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού της Σουηδίας

Διαβάστε επίσης

Η ανάπτυξη 150 μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού της Σουηδίας στο Μαλί εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής αποστολής Takuba, η οποία έχει επιφορτιστεί να συνοδεύει τον στρατό της αφρικανικής χώρας στις επιχειρήσεις του εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων, άρχισε και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ο σουηδικός και ο γαλλικός στρατός.

«Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης βρίσκεται ήδη στο Μαλί», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του σουηδικού στρατού χθες βράδυ.

Η Σουηδία, που δεν είναι μέλος του NATO, είχε γνωστοποιήσει τον Μάρτιο του 2020 την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην Τακούμπα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γαλλίας. Το σουηδικό κοινοβούλιο έδωσε τον Ιούνιο πράσινο φως για την ανάπτυξη 150 μελών των ΕΔ, με πιθανή την ενίσχυσή τους με άλλα 100 στελέχη. Η εντολή τους ισχύει ως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η σουηδική δύναμη, με τρία ελικόπτερα Blackhawk, θα στρατωνίζεται στη Μενακά, στο Λιπτακό, περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου δρουν διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ) ή στην Αλ Κάιντα.

«Βασικό καθήκον των σουηδικών Ειδικών Δυνάμεων είναι να δρουν ως δύναμη ταχείας αντίδρασης όταν συμβαίνει κάτι. Διαφορετικά, ο σκοπός μας είναι να βοηθούμε, να συμβουλεύουμε και να συνοδεύουμε τις δυνάμεις ασφαλείας του Μαλί», διευκρίνισε με ανακοίνωση Τύπου ο στρατηγός Άντερς Λέφμπεργκ, ο διοικητής των σουηδικών ΕΔ.

Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του αποσπάσματος αυτού των σουηδικών Ειδικών Δυνάμεων προβλέπεται για τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, ο συνταγματάρχης Φρεντερίκ Μπαρμπρί, επιβεβαιώνοντας την άφιξη των πρώτων σουηδών στρατιωτικών.

Άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν στείλει ως εδώ στρατιώτες για να ενισχύσουν την αποστολή Τακούμπα: η Τσεχία και η Εσθονία.

Αποτελούμενη από επίλεκτα στελέχη, η αποστολή εντέλλεται να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας του Μαλί και να διευρύνει τις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Γαλλία στο Σαχέλ τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το Παρίσι σκέφτεται εδώ και μερικούς μήνες να αποσύρει μέρος της αποστολής Barkhane (5.100 στρατιώτες).

Η σουηδική δύναμη θα ενισχύσει τις μονάδες που επιχειρούν ήδη στο πλαίσιο της Τακούμπα, τις γαλλοεσθονικές στην Γκάο και τις γαλλοτσεχικές στην Μενακά, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μπαρμπρί.

Η άφιξη των βαρέων ελικοπτέρων αναμενόταν με αδημονία από τον γαλλικό στρατό, που είναι αντιμέτωπος με έναν εχθρό εξαιρετικά κινητικό σε μια αχανή ζώνη επιχειρήσεων.

Η σκανδιναβική χώρα ήταν ήδη παρούσα στο Μαλί, καθώς συμμετέχει στη MINUSMA, δύναμη του ΟΗΕ, με 215 άνδρες.

Παρά την παρουσία της Μπαρχάν, των 13.000 στρατιωτικών της MINUSMA (ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ) και της πολυεθνικής δύναμης G5 Σαχέλ, οι χώρες της περιοχής υφίστανται συχνές και φονικές επιθέσεις τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα